Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-20 16:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bjorn-af-kleen-ett-hogt-spel-fran-bezos-sida/

Världen

Björn af Kleen: Ett högt spel från Bezos sida

Bild 1 av 2 Bezos konflikt med National Enquirer dominerar amerikanska medier.
Foto: Stephanie Keith/AFP
Bild 2 av 2
Foto: Cliff Owen

Federala åklagare undersöker huruvida skvallertidningen National Enquirer har brutit mot lagen när man publicerat och hotat att publicera nakenfoton och textmeddelanden om Amazonägaren Jeff Bezos utomäktenskapliga affär. 

Björn af Kleen
Rätta artikel

Jeff Bezos är världshistoriens rikaste person, god för omkring 130 miljarder dollar. Han äger och kontrollerar ett av USA:s största och mest kontroversiella företag, Amazon. 

Amazon grundades som digital bokhandel men är i dag ett jättelikt varuhus där amerikaner handlar allt från vitvaror till studentlitteratur. På företagets lager råder stenhårda villkor för arbetarna. Amazon drar sig inte för att använda sin marknadsdominans för att kväsa digitala utmanare. Bezos äger dessutom Washington Post, den amerikanska huvudstadens anrika dagstidning.

Att Bezos nu har gått i krig mot National Enquirer skakar om USA. 

Ägaren till National Enquirer, David Pecker, är en av Donald Trumps mångåriga kompanjoner. Inte bara tog National Enquirer ställning för Trump under förra valrörelsen. Pecker har länge ägnat sig åt en verksamhet som kallas ”catch and kill”, fånga och döda. Det innebär att redaktionen betalar för saftiga otrohetshistorier och sedan, när man fått ensamrätten till dessa, begraver berättelserna för att de inte ska komma ut och skada den part som tidningen vill skydda, i detta fall vännen Trump. 

I kölvattnet av Robert Mueller-utredningen har en sådan ”catch and kill”-historia vållat tidningsägaren problem. Trump-organisationen betalade tidningen för den skulle tysta Playboymodellen Karen McDougal, som hävdar att hon haft en mångårig otrohetsaffär med Trump. Den transaktionen var sannolikt ett brott mot amerikanska kampanjlagar. För att slippa åtal har David Pecker ingått i ett samarbetsavtal med åklagare i New York och erkänt att den betalat 150.000 dollar, omkring 1,5 miljoner kronor, för att skydda Trump i valet 2016.

Avtalet gör David Pecker sårbar – för om hans företag bryter mot lagen under tre år bryts samarbetsavtalet och medieägaren riskerar rättegång. Detta prekära läge använder nu Bezos. Kanske delvis för att ta kommandot över en genant privatsituation; tidningen sitter, hävdar den, på en rad selfies där Bezos poserar med vigselring och antydan till erektion, som han tycks ha skickat till sin älskarinna, nu partner, tv-personligheten Lauren Sanchez. 

Men samtidigt avtäcker Bezos National Enquirers gangstermetoder. Redaktionen erbjuder sig att låta bli att publicera bilderna om Bezos går ut och säger att redaktionen inte drivs av politiska motiv. Bezos var inte beredd att ingå i ett sådant avtal, utan har istället berättat om bilderna som tidningen sitter på och utpressningsförsöket. 

Ett högt spel, även från Bezos sida. Trots att företagsledaren äger en av landets största tidningar ställer han i princip aldrig upp på intervjuer. Bolagsstämmorna är slutna historier där närvarande reportrar är förbjudna från att fota eller spela in ljud. Att en sådan diskret makthavare varit så oförsiktig att han skickat bilder av sitt eget kön till en älskarinna väcker onekligen frågor om Bezos eget omdöme. Och förändrar drastiskt bilden av honom i den amerikanska offentligheten.

Otrohetsaffären avtäcks i ett känsligt läge. Amazon Web Services är del av en upphandling med CIA om att utveckla ett datasystem för underrättelsetjänsten för tio miljarder dollar. I fjol fick Bezos-företaget Blue Origin 500 miljoner dollar från amerikanska luftfartsverket för att utveckla en raket. 

Samtidigt har National Enquirer mycket att förlora. Företaget är skyldigt att lämna ut alla dokument som skulle kunna vara av intresse för åklagarna. Bezos antyder i en bloggpost att det skulle finnas en politisk komplott mellan det saudiska kungahuset, Trump och National Enquirer, som i fjol producerade en glassig bilaga med den saudiska kronprisen på omslaget. Skulle det visa sig sant är det en nyhet med större efterverkningar än Jeff Bezos erektioner.