Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Kanye West vill helt enkelt vara med i Trumps grabbgäng

00:42. Kanye West har ätit lunch med Donald Trump i Vita huset. Se Wests hyllning till presidenten: ”Den här kepsen får mig att känna mig som Stålmannen”.

Donald Trumps senaste vecka har varit en uppvisning i klassiskt patriarkalt klanbygge. Kanye West ville också vara med.

Donald Trumps framgångsvecka bara fortsätter. 

Det har gått tre dygn sedan Brett Kavanaugh svors in under ceremoniella former i Vita husets pampiga East room. Det var i måndags kväll.

Egentligen hade Brett Kavanaugh redan svurits in men Trump ville mjölka sin våldtäktsanklagade domare en sista runda framför påslagna tv-kameror. Därför denna extraceremoni för konservativa vänner och bekanta.

Jag var på plats i Vita huset i måndags och det kändes som att besöka den mest ålderstigna Rotaryförening man kan föreställa sig. Marinens musikkår stod för cocktailunderhållningen i foajén. Högröda farbröder i fluga ställde urdruckna martiniglas på servitörsbrickor och torkade sig i pannan med sina bröstnäsdukar. Männen som lyckats baxa Kavanaugh genom senaten fick stående ovationer.

Läs mer: Så visade Kavanaugh sin ilska och vann en plats i Högsta domstolen 

Jag stod tryckt intill en guldpiedestal och när jag strök fingret över ornamenten fastnade damm. 

Uppe på podiet stod Trump mellan Brett Kavanaugh och Anthony Kennedy, domaren som han ersätter. I sitt tal sade Trump att det kändes fint att få överlämna makt från en generation till en annan. Kavanaugh har tidigare tjänstgjort som Kennedys notarie så han övertog stafettpinnen från sin mentor och fadersfigur. 

Och Anthony Kennedys son Justin var tidigare chef för fastighetsdelen på Deutsche Bank, samtidigt som den finansinstitutionen räddade Trump på fötter när han var konkursdrabbad. Ingen annan bank tog i Trump vid tidpunkten. ”Special kid”, märkvärdig unge, sade Trump till Kennedy om hans son.

Det var gripande att bevittna maktöverlämningen uppe på podiet. En patriarkalisk treenighet så naken och intim. Hela detta väldiga land, och i centrum tre män med historier så sammanflätade att de kunde utgöra styrelsen i ett byalag.

Hiphopartisten Kanye Wests spektakulära lunchmöte med Trump i dag i Vita huset var förstås något annat. Eller?

Kanye West är en rappare, producent och entreprenör som växte upp i Chicago. Han är gift med Kim Kardashian och tillsammans har de två döttrar och en son. Amerikansk underhållningsadel, sannolikt USA:s mest inflytelserika populärkulturella klan.

Vad som gör Kanye Wests flirtande med Trump så udda är förstås hans yrke och hudfärg. Blott åtta procent av svarta amerikaner röstade på Trump 2016. Trump skryter ofta om att arbetslösheten för afroamerikaner är den lägsta i USA:s historia men få tunga svarta politiska företrädare har tagit presidentens parti. 

Björn af Kleen: Kavanaughaffären kan bli viktig i kampen om lågutbildade väljare 

De som gjort det – till exempel bostadsministern och läkaren Ben Carson – har begränsat politiskt mandat i den egna gruppen. Det tycks vara svårt att på en och samma gång stödja Trump och upprätthålla respekten för svartas historia. Carson, liksom Kanye West, har sagt att svarta valde att vara slavar i USA. Vilket, som journalisten Ta-Nehisi Coates skrivit, ekar den uråldriga myten att slaveriet inte var så illa.

Kanye West dök upp i Vita huset vid lunchtid i svart skjorta och röd keps med trycket ”Make America Great Again”. I en stol på andra sidan Trumps skrivbord i Ovala rummet höll han ett tio minuter långt spontantal ”från hjärtat”.  

Han förklarade för Trump att han känner sig manlig när han bär Trumpkepsen. Att hans familj domineras av kvinnor (hustrun Kim har en uppsättning systrar) och att han egentligen stödde Hillary Clintons kampanj men att han då drabbades av ett slags underskott på maskulinitet. När han sätter på sig Trumpkepsen vänder allt och han reser sig som en superhjälte i egen rätt. Han visade också Trump iPhonebilder på ett flygplan han tyckte presidenten borde hålla sig med. 

Det var ett ömsint ögonblick. Och tydliggörande. Kanye West ville helt enkelt bli en del av patriarkatet, precis som alla andra Trumpväljare. Sväras in i byalaget. 

Synd att han missade drinkarna i måndags kväll.

Mellanårsvalet i USA 2018: Allt du behöver veta – och så påverkas Trump

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.