Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-17 08:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bjorn-af-kleen-tre-personer-att-halla-extra-koll-pa-i-demokraternas-stora-debatt-i-natt/

Världen

Björn af Kleen: Tre personer att hålla extra koll på i Demokraternas stora debatt i natt

Bild 1 av 3 Elizabeth Warren.
Foto: Nick Wagner/AP
Bild 2 av 3 Beto O'Rourke.
Foto: Scott Eisen/AFP
Bild 3 av 3 Kamala Harris.
Foto: Scott Eisen/AFP

I natt möts de tio största demokratiska presidentkandidaterna på en debattscen i Houston i Texas. DN:s Björn af Kleen listar tre nyckelfigurer att hålla extra koll på. 

1) Tungviktaren.

Efter en motig start på sin presidentkampanj har Elizabeth Warren, senator och tidigare Harvardprofessor i juridik, lanserat sig som det realistiska vänsteralternativet, känd för att sitta på flest sakpolitiska förslag av alla kandidater. 

I opinionsmätningarna ligger Warren efter den tidigare vicepresidenten Joe Biden, men för närvarande strax före Bernie Sanders, en mångårig vän och ideologisk meningsfrände med enorm följarskara.

I upptakten av kampanjen gjorde Warren bort sig genom att försöka påvisa släktskap med amerikansk ursprungsbefolkning. Men andelen ursprungsbefolkning i hennes DNA var så begränsat att draget verkade desperat, ett utslag av spekulativ identitetspolitik. 

Warren har dock en spännande personhistoria – hon växte upp under fattiga omständigheter i Oklahoma och var från början republikan. Möjligen kan denna start på livet bli ett vapen mot Joe Biden, som vill framstå som personen som kan prata med vita konservativa arbetarklassväljare.    

Warren är sprungen ur den klassen och tror sig veta hur politiken kan reformeras för att gynna den. Samtidigt profilerar hon sig som marknadstillvänd, till skillnad från klasskampsretorikern Bernie Sanders.  

2) Uppstickaren.

I debatten i juni fick Kamala Harris, senator från Kalifornien, ett genombrott när hon attackerade Joe Biden för hans tidigare inställning till segregation i skolvärlden. Biden verkade passiv och Harris fulkomligt orädd. Presidentmaterial, utan tvekan.

Under sommaren har Harris backat i opinionsmätningarna, även om har gott om pengar i sin kampanjkassa och hängivna fans. 

Istället för slå än hårdare på Biden tänker Harris i natt rikta sig direkt mot Donald Trump. Hon ska förklara varför presidentens hatiska retorik undergräver den amerikanska demokratin och politikens möjligheter att förändra samhället, enligt en talesperson. Därmed försöker hon locka över väljare från Bernie Sanders, som går långt i sina attacker på Trump, och Joe Biden, som ständigt framställer sig som den enda valbara kandidaten. 

Nyligen lanserade Harris ett program som ska skapa mer rättvisa i brotts- och straffhanteringen. Ett enormt laddat ämne i USA, där Harris själv bär på visst bagage i egenskap av Kaliforniens tidigare justitieminister. Här kan hon ta kommandot, eller trampa snett. 

3) Förloraren?

Beto O'Rourke, en karismatisk folkrörelsepolitiker från El Paso, Texas, verkade spak och illa förberedd under debatten i juni.

Utan vrålande anhängare nedanför scenen verkade O'Rourke naken.

I natt måste han omedelbart hitta tonen om han ska ha en möjlighet att komma ikapp täten. 

Sannolikt kommer han att prata om pistoler. 22 personer sköts ihjäl i hans hemstad i början av augusti i år. ”Beto” – som han kallas av fansen – har nyligen uppmanat kreditkortsföretag och banker att vägra att handla med vapenförsäljare och vapentillverkare. Frågan är högaktuell efter att 145 företagsledare uppmanat den amerikanska senaten att skärpa landets vapenlagar. Om O'Rourke kan ta initiativet i vapenfrågan kan det ge utslag i opinionen.