Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Trump tolkar det som att hans vilda retorik burit frukt

Sydkoreansk tv vid en järnvägsstation i Seoul.
Sydkoreansk tv vid en järnvägsstation i Seoul. Foto: Ahn Young-Joon/AP

Nordkoreas Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump ska träffas i maj. DN:s Björn af Kleen svarar på tre frågor om mötet.

Varför vill Nordkorea sammanträda med Trump?

I över 20 års tid har den nordkoreanska regimen försökt få till stånd ett möte med en sittande amerikansk president. Om Donald Trump håller vad han lovat och träffar Kim Jong-Un under våren blir det alltså första gången detta sker. Det skulle innebära en triumf för Nordkorea, som därmed har lyckats bevisa sig tillräckligt kraftfullt och farligt för att få till stånd ett möte med västerlandets mest inflytelserika person.

Varför vill Trump sammanträda med Nordkorea?

Trump tolkar inbjudan till mötet som att hans vilda retorik mot Kim Jong-Un har burit frukt. Trump har, upplever han själv, skrämt Nordkorea till förhandlingsbordet. Enligt självbilden är Trump en formidabel förhandlare. Han ser en chans att framstå som historisk och djärvare än sina företrädare. Trump överrumplade presskåren i Vita huset på torsdagseftermiddagen genom att personligen storma in i lokalen där reportrarna håller till, för att berätta om att en stor nyhet var på gång. Han twittrade entusiastiskt under kvällen om att Nordkorea talat om att avveckla sina kärnvapen och tänker låta bli att testa missiler under perioden fram till sammanträdet.

Är detta bra eller dåligt för världens säkerhet?

Amerikanska politiska bedömare välkomnar öppningen till ett diplomatiskt samtal. Däremot är många tveksamma till om Trump själv verkligen är förmögen att hantera ett sådant känsligt samtal. Finns det tillräckligt med diplomatisk kompetens i Vita huset för att förbereda Trump? Beslutet att tacka ja till Nordkorea tycks ha tagits under loppet av en timme. Varken det amerikanska försvarsdepartementet eller utrikesdepartementet tycks ha varit inkopplat. James Clapper, chef för Nationella underrättelserådet under Obama, var försiktigt positiv till Trumps hastiga beslut i en intervju med CNN. Clapper hoppades att Trumpadministrationen ska inta en lyssnande hållning under sammanträdet för att försöka förstå på vilket sätt Nordkorea känner sig hotat.

Nicholas Kristof, Nordkoreakännare på New York Times ledarsida, kallar mötet för ”farligt och en dålig idé”. Bättre, skriver Kristof, om överläggningarna hade börjat med ett besök av CIA-chefen Mike Pompeo eller säkerhetsrådgivaren HR McMaster för att försöka utröna vad Kim Jong-Un vill.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.