Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Utrikesministern har gett ett trött och uppgivet intryck

Rex Tillerson och Donald Trump.
Rex Tillerson och Donald Trump. Foto: Evan Vucci/AP

USA:s utrikesminister Rex Tillerson har fått sparken av president Donald Trump. DN:s Björn af Kleen svarar på tre frågor.

Varför sparkar president Trump Rex Tillerson?

– Redan i höstas rapporterade New York Times att Trump skulle sparka Rex Tillerson i januari 2018 och ersätta honom med CIA-chefen Mike Pompeo. I fredags skedde det, enligt Washington Post. Under vintern har Tillerson ofta befunnit sig på avstånd från den utrikespolitiska händelseutvecklingen. Det blev uppenbart i slutet av förra veckan då Trump annonserade att han skulle föra samtal med Nordkoreas diktator samtidigt som Rex Tillerson meddelade att inga sådana samtal fanns på agendan. 

– Ersättaren Pompeo har vunnit presidentens förtroende under de dagliga underrättelsesamtalen, där han förmått presentera komplex information på ett levande och pedagogiskt vis, vilket Trump uppskattat.

Varför kom de inte överens?

– Trump har länge klagat på att Rex Tillerson tänker för mycket som en ”etablissemangspolitiker”. Den tidigare oljebolagsdirektören har satsat på diplomati när Trump velat visa upp tuffare tag. Återigen är Nordkorea ett exempel på de två männens olika förhållningssätt. Trump har öppet underminerat Tillersons tidigare försök att via diplomati få Nordkorea att avbyta sin kärnvapenutveckling. På Twitter skrev Trump att Tillerson inte skulle ödsla sin energi. Tillerson har också försökt råda Trump att inte äventyra det internationella vapenavtalet med Iran. Förgäves.

Kallade Tillerson Trump för en ”idiot”?

– En amerikansk tv-kanal avslöjade i höstas att Tillerson ska ha kallat presidenten för en ”moron”, en idiot. Det ska ha skett efter ett sammanträde där Trump visade sig ovanligt ignorant och undrade varför inte USA använde de kärnvapen som landet innehar. Otaliga gånger har Tillerson fått frågan om han kallade Trump en idiot – och han har aldrig dementerat det. I intervjuer har Tillerson öppet sagt att han haft svårt att anpassa sig till Trumps oberäknelighet. Utrikesministern har gett ett trött och uppgivet intryck. Han lämnar efter sig ett utrikesdepartement med låg moral där många nyckelpositioner inte är tillsatta.

Läs mer: Rex Tillerson har fått sparken av Trump

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.