Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 19:35

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bjorn-af-kleen-vem-ar-minst-rik-och-privilegierad/

Världen

Björn af Kleen: Vem är minst rik och privilegierad?

Bild 1 av 5 Här ska sex kandidater drabba samman i debatt i natt.
Foto: Robyn Beck/AFP
Bild 2 av 5 Elizabeth Warren.
Foto: USA TODAY Network
Bild 3 av 5 Bernie Sanders.
Foto: USA TODAY Network
Bild 4 av 5 Joe Biden.
Foto: SPENCER PLATT
Bild 5 av 5 Pete Buttigieg.
Foto: Fritz Nordengren/TT

I natt drabbar sex kandidater samman i Demokraternas sista debatt innan primärvalen drar igång i början av nästa månad. 

Björn af Kleen listar tre potentiella konflikter att hålla koll på.

1) Utrikespolitiken har hittills stort sett lyst med sin frånvaro i debatterna. Det lär ändras i natt. En majoritet av amerikanerna säger att Trumps dödliga drönarattack mot den iranska generalen Qassem Soleimani har gjort USA mindre säkert. 

Joe Biden, den tidigare vicepresidenten, har mest utrikespolitisk erfarenhet av debattörerna. Biden lär försöka träda fram som en internationell statsman i natt, den kandidat som besitter förmågan att leda USA genom en internationell kris. 

Samtidigt kan Bidens tunga erfarenhet av krig och diplomati lätt förvandlas till en belastning. Bernie Sanders, som vill dra tillbaka amerikanska trupper ur Mellanöstern och andra konflikthärdar, lär attackera Biden för hans stöd för invasionen av Irak i mars 2003. 

Och när Biden och Sanders ryker ihop kan den unge uppstickaren Pete Buttigieg representera en mellanväg, som dessutom är grundad i empiri.

Buttigieg har tjänat som underrättelseofficer i Afghanistankriget, och har återkommande talat om sin erfarenhet som mycket betydelsefull. Buttigieg har kallat invasionen av Irak för det största utrikespolitiska misstag som gjorts under hans livstid. Men han är samtidigt mindre kategorisk än Sanders, som fortfarande är svår att tänka sig i rollen som överbefälhavare.

2) Sex kandidater står på scenen ikväll. Alla sex är vita. För delar av den progressiva rörelsen framstår detta som ett misslyckande. I mellanårsvalen hösten 2018 röstade många liberala distrikt för kandidater med minoritetsbakgrund, delvis som en protest mot den vita identitetspolitik som Donald Trump och det republikanska partiet representerar. Flera tidigare ledande presidentkandidater med minoritetsbakgrund – som Kamala Harris och Cory Booker – har nu tvingats hoppa av.

För de vita kandidater som hållit sig kvar i kampen är det viktigt att profilera sig som autentiska – och inte korrumperade av de privilegier som gynnar majoritetsbefolkningen. I förra debatten attackerade Elizabeth Warren Pete Buttigieg för att han hållit en pengainsamling i en exklusiv vinkällare i Kalifornien. Buttigieg svarade att han var den enda kandidaten på scen som inte själv var dollarmiljonär. Vem är minst lik Trump, vem är minst rik och privilegierad.

3) Sedan Elizabeth Warren backade något i opinionsmätningarna tampas tre män om ledningen. Bernie Sanders har på senaste tid gynnats av stöd från några mycket inflytelserika kvinnliga opinionsbildare – som kongressledamoten Alexandria Ocasio-Cortez och rapparen Cardi B. Samtidigt har CNN i dagarna avslöjat att Sanders 2018 skulle ha sagt till Warren att en kvinna inte kan vinna Vita huset, vilket förargat feminister och påmint om att Sanders presidentkampanj 2016 präglades av så kallade ”Berniebrorsor”, manliga internetkrigare som alltid vet bäst. 

Kommer Warren berätta mer om Sanders gubbiga avfärdande? Och hur försvarar sig Sanders utan att bekräfta könsmaktsordningen på scenen?