Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Vita huset fortsätter som planerat

Donald Trump tar skydd från regnet under sitt paraply på väg ut från Vita huset.
Donald Trump tar skydd från regnet under sitt paraply på väg ut från Vita huset. Foto: Susan Walsh/AP

Luften gick ur den amerikanska fredsyran när Nordkorea hotade att dra sig ur toppmötet med Trump. Men Vita huset meddelar att man fortskrider med förberedelserna som planerat. 

En tillnyktring. 

Så kan man sammanfatta reaktionen i USA på Nordkoreas utspel om att eventuellt dra sig ur de planerade fredssamtalen mellan Trump och Kim Jong-Un i Singapore den 12 juni. 

Av förklarliga skäl ställde sig många amerikanska analytiker först skeptiska till det kommande toppmötet. Men i takt med att planeringen fortskridit har tonläget ändrats till Trumps fördel. Förra veckan besökte utrikesminister Mike Pompeo Nordkorea och återvände i sällskap med tre frisläppta amerikaner. Regimen i Pyongyang har även lovat att upphöra med sina långmissiltest. 

Amerikanska medier har diskuterat huruvida Trump förtjänar Nobels fredspris 2019. Berit Reiss-Andersen från Nobelkommittén i Oslo sade till New York Times att prisets styrka bottnar i att det uppfattas som kontroversiellt, vilket kunde tolkas som blinkning till Trump. När presidenten nyligen turnerade i Michigan skanderade hans fans: ”Nobel, Nobel, Nobel”.

Tisdagens utspel från Pyongyang lade sordin på fredsyran. Tidningen Wall Street Journals Asienkorrespondent sammanfattade beskedet på Twitter: ”Nordkorea är helt enkelt inte så inne på kärnvapennedrustning”. Kollegan Susan Glasser på tidskriften New Yorker kommenterade: ”Min fråga är om vi någonsin trodde att de var det?”. New York Times konstaterar att utspelet påminner oss om att ”Nordkorea förblir ett dunkelt, oförutsägbart land”. 

Få analytiker citerade i amerikansk press tror dock att Nordkorea verkligen tänker dra sig ur fredssamtalen. Enligt talespersonen Heather Nauert på amerikanska utrikesdepartementet har Kim tidigare förklarat sig införstådd med USA och Sydkoreas militära övningar. Vita huset meddelar att man fortsätter sina förberedelser inför toppmötet som tänkt.

Nordkoreanernas kommentar var delvis riktad mot Trumps nya säkerhetspolitiske rådgivare John Bolton, en hök som i intervjuer liknat den amerikanska strategin mot Nordkorea med den man tidigare haft mot Libyen. Nordkorea uppskattar inte att klumpas ihop med Libyen, en stat som kollapsat under blodiga inbördeskrig. Kimregimen vädrade sina  ”känslor av avsky” gentemot Bolton i pressmeddelandet.

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.