Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Blå seger i Norge

Tillträdande statsministern Erna Solberg hugger på tisdagen in på den Solbergporträtterande segertårtan, under en avspänd fikastund i Høyres Hus i Oslo.
Tillträdande statsministern Erna Solberg hugger på tisdagen in på den Solbergporträtterande segertårtan, under en avspänd fikastund i Høyres Hus i Oslo. Foto: Heiko Junge / Scanpix

När 97 procent av rösterna räknats i det norska valet hade de borgerliga partierna fått 96 mandat mot 72 för de rödgröna. Miljöpartiet de gröna hade ett. Det betyder att Jens Stoltenberg kommer att lämna regeringschefsposten.

– Nu skall jag in och så ska jag hälsa på min man. Jag hoppas också att mina barn som ska till skolan i morgon har gått och lagt sig, men det vet jag ju inte helt säkert. Vi kommer säkert prata lite innan jag går och lägger mig, sade Høyres partiledare och Norges nya statsminister Erna Solberg till Verdens Gang och andra medier som samlats utanför hennes hem i Oslo.

Den norska Statistiska Sentralbyrån SSB gav vid tvåtiden natten till tisdagen Høyre 48 mandat, Fremskrittspartiet 29, Kristelig folkeparti 10, och Venstre 9.

På den rödgröna sidan hade Arbeiderpartiet 55 mandat, Senterpartiet 10 och Socialistisk venstre 7.

Inte sedan 1945 har det varit så många nya ledamöter i Stortinget. 67 av de 169 är färska på jobbet enligt SSB. Venstre går från två till nio mandat och får åtta nya ledamöter, bara partiledaren Trine Skei Grande stannar. I Høyre är 24 på de 48 stolarna nya.

Medelåldern på de nya politikerna i Stortinget är 46 år. Det betyder att snittåldern på hela tinget bara sjunker med några månader. Äldst är Svein Flåtten i Høyre med 68 år och yngst Fremskrittpartiets Sivert Haugen Bjørnstad som fyller 23.

Avgående Jens Stoltenbergs regering skall lämna sin statsbudget den 14 oktober. Därmed har hens efterträdare Erna Solberg viss frist att förhandla med de andra borgerliga partierna om den kommande mandtatperiodens statsrådsposter.

– Det är alltid en utmaning att förhandla med andra partier. Jag är säker på att de andra tre kommer att vara tuffa i förhandlingarna, sade Solberg i en partiledardebatt i Stortinget efter valsegern.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.