Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 19:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/blackfisk-som-byter-farg-i-somnen-fortrollar-pa-twitter/

Världen

Bläckfisk som byter färg i sömnen förtrollar på Twitter

Octopus cyanea, samma art av bläckfisk som forskaren David Scheel kommenterar i klippet. Foto: Georgette Douwma/Science photo library

Den sovande bläckfisken går från vitt till gult, blir rödaktig och emellanåt nästan svart, i spektakulära mönster. 

– Om den drömmer handlar det om mat, hon tar en krabba, tror forskaren bakom filmen. 

Klippet på ”den drömmande bläckfisken” sprids snabbt på Twitter.

Det är inför den kommande dokumentären ”Octopus: Making Contact” som ett klipp ur filmen lagts ut på Twitter – en sovande bläckfiskhona med en förtrollande uppvisning av färgskiftningar. 

https://twitter.com/CaliaDomenico/status/1177457161921683456?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed&ref_url=https%3A%2F%2Fd-2370590383117596470.ampproject.net%2F1909141409590%2Fframe.html

Enligt The Independent kommenteras bilderna av forskaren Dr David Scheel, som föreställer sig vad bläckfisken kan drömma om. 

– Hon ser en krabba och hennes färger börjar ändra sig lite. Sedan blir hon helt mörk, bläckfiskar gör så när de lämnar bottnen. Det är ett kamouflage, som om hon just tagit en krabba och nu ska hon sitta där och äta utan att någon lägger märke till henne. Det här är verkligen fascinerande. Men ja, om hon drömmer så är det det som är drömmen, säger han. 

Klippet älskas på Twitter. Bland annat har tweeten ovan delats över 100.000 gånger och har sju miljoner visningar även om en del påpekar att det är osannolikt att en bläckfisk skulle ha en tillräckligt utvecklad hjärna för att kunna drömma. Det finns heller ingen entydig forskning som tyder på detta.

Att de byter färg i sömnen är något som observerats tidigare, här är en annan film, från ett zoo i Colorado.

Bläckfiskar skiftar utseende genom att färgpigmentsceller sväller eller drar ihop sig, vilket skapar färger och mönster.

Det används för att förvirra, överraska eller skapa kamouflage. Vissa arter har också bioluminiscens, att de avger ljus, något som används till exempel för att locka till sig byten, eller vid parning.