Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Blair: Skyll inte Irakkrisen på oss

Foto: Hannes Holmström

Skyll inte det våldsamma upproret i Irak på oss. Det säger Storbritanniens förre premiärminister Tony Blair i försvar om den irakiska invasionen 2003, rapporterar brittiska medier.

Tony Blair anser att dagens kaotiska situation var förutsägbar och har sin orsak i Syriens passivitet. På sin hemsida skriver han: ”Vi måste frigöra oss från tanken om att vi har orsakat detta. Det har vi inte.”

Invasionen av Irak där USA:s och Storbritanniens insatser var mest omfattande inleddes i mars 2003. Några veckor senare hade Saddam Husseins regim störtats.

Bakgrunden var att president Georg W Bush anklagade Irak för att stödja internationell terrorism och utveckla massförstörelsevapen. Trots att FN:s vapeninspektörer inte hittade några spår av massförstörelsevapen startade invasionen utan att vänta på klartecken från FN:s säkerhetsråd.

Invasionen har kritiserats och varit föremål för flera utredningar. Nu pågår ytterligare en om Storbritanniens deltagande, bland annat ska samtal mellan Blair och George Bush före Irakkriget offentliggöras. Tony Blair anklagas för att medvetet försöka förhala utredningen, vilket han tillbakavisar.

Tony Blair har tidigare sagt att han tyckte det var rätt att avlägsna Saddam Hussein oavsett förekomsten av massförstörelsevapen. Nu upprepar han sin inställning i inlägget på sin hemsida. Hade Saddam Hussein fått fortsätta regera skulle Irak ha gått samma väg som Syrien och utlöst ett fullskaligt sekteristiskt krig i hela regionen. ”Så att hävda att vi inte skulle ha en kris i Mellanöstern i dag om vi inte hade störtat Saddam är bisarrt.”, skriver Blair.

Enligt Blair måste extremisterna bemötas hårt och med kraft, men inte nödvändigtvis med västerländska soldater som i Irak. Och han tillägger: ”Vi kan argumentera om huruvida vår politik har hjälpt eller inte, och om åtgärder eller passivitet är den bästa strategin. Men den grundläggande orsaken till krisen ligger i regionen inte utanför den.”

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.