Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Blekta koraller även utanför Japan

Bild från Stora barriärrevet utanför Australien.
Bild från Stora barriärrevet utanför Australien. Other: AP/Centre for Marine Studies/The University of Queensland

Ytterligare ett korallrev har blivit skadat av för höga vattentemperaturer och blekts, enligt japanska forskare. Och den här gången handlar det om det nordligaste i världen, mellan de japanska Tsushima-öarna.

Ungefär 30 procent av korallerna i området har blekts, konstaterar nu forskarna, knutna till landets nationella institut för miljöstudier, efter ett besök i november förra året.

– Till nyligen har koraller i Okinawa tagit tillflykt i vatten med lägre temperaturer. Men nu är även de hotade. Situationen är allvarlig, säger Hiroya Yamano, som ledde gruppen forskare.

Koraller skyddar kuster från stormar och erbjuder skydd och livsrum åt fisk och andra sjölevande djur. Koraller kan återhämta sig från svag blekning men överlever sällan om de utsätts under lång tid eller utsätts för alltför stark värme.

Sedan 2015 har temperaturerna i vattnen vid i stort sett samtliga tropiska korallrev varit över det normala, och mer än 70 procent av reven har haft så höga vattentemperaturer att det kan leda till blekning.

Läs mer: Därför är Stora barriärrevet på väg att tappa färgen

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.