Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Blodbadet i Paris kan ha varit insidejobb

Jesse Hughes med Eagles of Death Metal vid en konsert i Paris i februari 2016.
Jesse Hughes med Eagles of Death Metal vid en konsert i Paris i februari 2016. Foto: Joel Saget/AFP

Sångaren i Eagles of Death Metal, som spelade på Bataclan i Paris när terrorister mörade 90 människor i november förra året, berättar nu hur säkerhetsvakter som skulle varit där aldrig dök upp.

Det är sångaren Jesse Hughes som i en intervju med Fox Business berättar hur han fattade misstankar om att något inte stod rätt till redan före konserten den 13 november.

Det som först gjorde honom orolig var när en av vakterna som arbetade bakom scenen inte mötte hans blick:

– Jag gick förbi honom och han tittade inte ens på mig. Jag gillade honom inte alls. Så jag gick raka vägen till promotorn och frågade vad det var för kille och att jag ville ha en annan i stället, säger Hughes i intervjun enligt nyhetsbyrån AFP.

Som svar får då sångaren att flera andra vakter inte hade dykt upp.

– Till slut fick jag klart för mig att sex av vakterna inte hade kommit alls.

Hughes säger att han inte vill berätta mer med tanke på polisens utredning men att det för honom är tydligt att vakterna hade en orsak att inte komma.

I en tidigare intervju har sångaren sagt att en av ljudteknikerna hade sett två personer på Batcalan som skilde sig väsentligt från mängden och som också de verkade misstänkta.

Sammanlagt mördades 130 människor och 350 skadades under de olika terrorattacker som riktades mot civila i Paris samma kväll.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.