Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Blodig attack mot Nato i Afghanistan

Minst tretton personer har dödats i ett självmordsdåd i Afghanistan. Attentatet var riktat mot den Natoledda Isaf-styrkan och flera av de döda är militärer.

En talesman för den afghanska polisen sade att smällen på måndagen var ett självmordsdåd riktat mot en Isaf-patrull i staden Khost i öster, och att den dessutom tagit flera civila liv. Gärningsmannen var klädd i polisuniform, enligt vittnen till Reuters.

Minst tretton människor dog i självmordsdådet – bland dessa finns tre Natosoldater, fyra afghanska poliser och tre civila – uppger källor inom Isaf och afghanska myndigheter för AFP. Minst sextio personer ska ha skadats i attacken som var riktad mot en markpatrull i staden Khost.

Gärningsmannens mål var en konvoj som skulle passera genom Khost. Där, liksom på andra håll i Afghanistan, har det blodiga våldet ökat på senare tid. Ett särskilt problem har varit att afghansk polis och militär i ökande utsträckning har attackerat amerikanska styrkor – så kallade ”green-on-blue attacks”.

Den utvecklingen har lett till att USA avbrutit gemensamma insatser de senaste veckorna. Inför helgen återupptogs samarbetet i liten skala. Måndagens dåd var riktat mot just en koalitionskonvoj. På söndagen dog fem personer i en annan attack mot Natostyrkorna i östra Afghanistan.

Ungefär 350 personer ur koalitionen har dödats under 2012. Antalet amerikanska soldater som har dött sedan invasionen den 7 oktober 2001 gick över 2.000 efter ett attentat förra veckan. Summeringen av antalet dödade och skadade civila under augusti blev 374 respektive 581 – en av krigets i särklass blodigaste månaderna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.