Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 02:01 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/blodigt-i-syrien-trots-observatorer/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Blodigt i Syrien trots observatörer

Med massdemonstrationer mötte staden Homs Arabförbundets utsända i Syrien, men trots observatörernas närvaro sköt regimen skarpt. Nu växer oron för att observatörer inte kommer att få se de hårdast drabbade områdena.

När Arabförbundets observatörer på tisdagen anlände till Homs, hårdare drabbad än någon annan av regimens blodiga tillslag, var aktivisterna redo.

Dissidenter vittnade om hur stridsvagnar kröp bort från gator och torg inför besöket, senare sades så många som 70.000 ha gett sig ut för att demonstrera. Många hoppades att regeringen inte skulle vända sina vapen mot folket under Arabförbundets vakande blick, men trots observatörer möttes protester på nytt med våld.

Under dagen dödade säkerhetsstyrkor runtom i Syrien minst 35 människor, varav två barn, enligt uppgifter till TT från aktivistgruppen Lokala samordningskommittéerna (LCC). I Homs ska 14 människor ha dödats.

USA anklagade på tisdagen Syrien för att ha trappat upp våldet inför observatörernas besök och dissidenter publicerade under dagen filmklipp som uppgavs visa hur Homsbor konfronterade AF-delegater. I filmklippet vädjar en ung man om att de ska bege sig till stadsdelen Bab Amr medan ljudet av skottlossning hörs i bakgrunden.

Andra dissidenter, inklusive medlemmar av den centrala oppositionsgruppen Syriens nationella råd (SNC), uttryckte oro för att Arabförbundets delegater inte fått se de hårdast drabbade delarna av Homs.

– De borde ge sig in i områden och se vad som händer där, inte bara åka förbi, sade SNC-medlemmen Hozan Ibrahim i telefon.

Homs är Syriens tredje största stad och flera dissidenter sade på tisdagen att de hårdaste tillslagen skett i områden dit observatörerna inte tillåtits gå. Samtidigt går inte våldet att missa, sade Ibrahim.

– Om de är ärliga kommer de arbeta dag och natt för att ta reda på detta. Man kan inte bara undgå att märka dödandet och förstörelsen.

Enligt FN har över 5 000 människor dödats i Syrien under årets uppror. Regeringen förnekar dock att våld används mot civila och hävdar att den strider mot terroristgrupper. På tisdagen uppgav statliga nyhetsbyrån Sana att beväpnade terrorister sprängt en gasledning i Homs-distriktet och även att myndigheter slagit till mot beväpnade gäng på flera platser i landet.

Observatörer i Syrien

• Upproret mot Syriens president Bashar al-Assad har pågått sedan i mars i år. Regeringen har mött protester med våld, vilket har resulterat i skarp kritik från utlandet. I mitten på november stängde Arabförbundet (AF) av Syrien.

• AF har, trots veckor av motsträvighet från Syriens regering, fått grönt ljus för att skicka observatörer till det slutna landet. Delegationerna ska besöka flera oroliga städer för att bedöma läget.

• Observatörerna ska utreda om Syrien genomför den fredsplan som AF har lagt fram. Planen kräver att Syriens regering drar tillbaka sina trupper från gatorna, släpper politiska fångar och förhandlar med oppositionen. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.