Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bloggarna bakom den egyptiska revolutionen

Här är några av de tongivande personerna under revolutionsdagarna.

Mona Eltahawy

Vid millennieskiftet flyttade 44-åriga Mona Eltahawy till New York varifrån hon fortsatte sin journalistkarriär. Efter utbildningen vid American University i Kairo hade hon under ungefär tio år rapporterat för framför allt Reuters och Guardian från Egypten, men också Saudiarabien, Syrien, Libyen och Israel/Palestina. Numera syns hennes namn i många av världens största tidningar, och hon medverkar regelbundet i Toronto Star, Jerusalem Report och Politiken. Hon har tilldelats mängder av priser och utmärkelser för sitt arbete, bland annat av Anna Lindh-stiftelsen 2010. På senhösten 2011 greps hon av den egyptiska kravallpolisen under våldsamma former då hon blev sexuellt trakasserad och bröt ben i bägge armarna.

 

Maikel Nabil Sanad

I april för tre år sedan grundade den då 23-årige Maikel Nabil Sanad rörelsen ”Nej till allmän värnplikt”. Han sade sig vilja vapenvägra. Ett och ett halvt år sedan frihetsberövades han av militärpolisen under två dagar, varefter han lyckades slippa militärtjänsten på grund av hälsoskäl – han lider bland annat av instabilt blodtryck. I fjol greps han ytterligare två gånger och dömdes till sist i militär domstol till tre års fängelse för att ha förolämpat militären. Maikel Nabil Sanad inledde en hungerstrejk i slutet av sommaren och strax före jul kortades hans fängelsestraff med ett år. Allmänheten har protesterat ljudligt, med kulmen i en särskild demonstration för hans frigivande på Tahrirtorget dagarna före nyår. I måndags benådades Maikel Nabil Sanad.

 

Alaa Abd al-Fattah och Manal Hassan

Det äkta paret, bägge med politiska aktivister till föräldrar, gjorde sig berömt för att ha startat de första obegränsade samlingsbloggarna för egyptiska bloggare – ”Omraneya” respektive”Manalaa”. Dessa har fått fina utmärkelser, men väckt ont blod hos både Mubarak-regimen och den nu styrande militären. Så fängslades 30-årige Alaa Abd al-Fattah bland annat 2006 i samband med en demonstration tillsammans med en mängd andra bloggare och aktivister. I höstas greps han igen, men av militären denna gång, när han deltog i de blodigaste demonstrationerna efter Mubaraks fall. På juldagen frigavs han i väntan på åtal – brottsrubriceringarna uppvigling och olovlig sammankomst har strukits, men illegalt vapeninnehav kvarstår.

 

Wael Abbas

37-årige Wael Abbas är den egyptiske bloggare som var mest känd, åtminstone utanför landets gränser, före den arabiska våren. Inte minst sedan hans rapporter om kvinnotrakasserier och polisvåld fick stor internationell uppmärksamhet, och fick domar mot polismän till följd. När både Youtube och Yahoo sedan stängde hans sidor 2007 väcktes omfattande protester. Två år senare dömdes Wael Abbas till sex månaders fängelse for att ha konstruerat ”olaglig infrastruktur för telekommunikation”. Domen hävdes i högre instans, men i mörjan av mars 2010 återkom domen i samma ärende fast med något annat formulerad brottsrubricering. Wael Abbas har erhållit en rad priser och utmärkelser för sitt arbete.

 

Mahmoud Salem

Liksom Wael Abbas riktade Mahmoud Salem allmänhetens upprörda blickar mot polisbrutalitet. På sin blogg ”Rantings of a Sandmonkey” lade han upp dussintals bilder och filmer på misshandlande och torterande polismän. När han själv blev attackerad av polisen på Tahrirtorget i februari förra året avslöjade han sin riktiga identitet. 30-åringens plötsliga offentlighet ledde honom så småningom att lansera sig själv som kandidat inför senhöstens val till det första parlamentet efter Mubaraks fall. Hans fokus på unga väljare nådde inte hela vägen fram. Men, liksom andra egyptiska bloggarkolleger, fortsätter Mahmoud Salem med sin kritik mot makten. Verklig demokrati kan det inte vara tal om förrän militären släpper sitt järngrepp och alla oppositionella som frihetsberövats för sin kritik emot den.

 

Shahinaz Abdel Salam
32-åriga Shahinaz Abdel Salam kommer från en traditionell familj i Kairo. Hon uttryckte tidigt ett motstånd mot kvinnors begränsade villkor men var ändå tvungen att bära slöja av hänsyn till familjen. Hon utbildade sig till ingenjör och journalist. I ett år var hon gift med en man som misshandlade henne men efter en utdragen process lyckades hon skilja sig.

2005 började hon blogga mot censur och för kvinnors rättigheter i Egypten. I början blev hon lämnad i fred eftersom myndigheterna inte tog henne på allvar.  Men det varade inte så länge. Shahinaz Abdel Salam har hotats, avlyssnats och häktats. Hon har verkat som aktivist och kämpat för mänskliga rättigheter i olika frivilliga organisationer i Egypten.
Efter att ha demonstrerat mot avrättningar av kopter häktades hon och tvingades att lämna sitt land. Hon bor numera i Frankrike där hon fortsätter att blogga.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.