Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bloomberg väljer att inte utmana Trump

Michael Bloomberg i mitten.
Michael Bloomberg i mitten. Foto: Bebeto Matthews/AP

Affärsmannen Michael Bloomberg sa på måndagskvällen svensk tid att han inte kommer att utmana Donald Trump i kampen om att bli presidentkandidat.

74-årige Bloomberg, som tidigare varit borgmästare i New York, hade tidigare låtit förstå att han kunde komma att ställa upp som oberoende kandidat.

– Om jag skulle ställa upp nu kan det leda till att Donald Trump eller Ted Cruz vinner, det kan jag inte göra med gott samvete.

Enligt Bloomberg finns risken att han skulle ta röster från Hillary Clinton om han ställde upp som oberoende. Därmed skulle han hjälpa Trump eller Cruz. Något han inte vill.

Bloomberg sa också att han inte kommer att ge sitt stöd till någon av kandidaterna och i en intervju med New York Times har han sagt sig vara villig att satsa en miljard dollar av sin privata förmögenhet om han skulle ställa upp i kampen om presidentposten.

Donald Trump har tidigare ifrågasatt Bloomberg och att denne skulle ha en större förmögenhet än Trump. Enligt Forbes är Trump god för 4,5 miljarder dollar medan Bloomberg är värd 41,7 miljarder dollar.

I en intervju med CNN ifrågasatte Trump uppgifterna och kritiserade de terminaler för finansiella uppgifter som bär Bloombergs namn:

– Om någon skulle hitta på en bättre apparat så skulle folk sluta använda hans, sa Trump till CNN:s Wolf Blitzer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.