Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-02 09:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bloombergs-miljarder-rackte-bara-till-seger-i-amerikanska-samoa/

Världen

Bloombergs miljarder räckte bara till seger på Amerikanska Samoa

Foto: Joe Raedle/Getty

Trots den mest påkostade kampanjen hittills blev supertisdagen en besvikelse för Michael Bloomberg. När nästan alla röster räknats stod han bara som vinnare på ett håll – på Amerikanska Samoa.

USA-valet 2020

Miljardären och den före detta borgmästaren i New York startade sin presidentvalskampaj senare än sina rivaler och ”Super Tuesday”, dagen när 14 delstater röstar i Demokraternas primärval, var första gången han fanns med på valsedeln.

Bloomberg hade enligt CNN:s sammanställning spenderat drygt fem miljarder kronor på tv-, radio- och digitala annonser i de 14 delstaterna. Över tio gånger mer än någon av hans rivaler, i en kampanj som totalt sett kostat omkring sju miljarder kronor.

När majoriteten av rösterna räknats ser pengarna dock inte ut att ha gett tillräcklig effekt. Bloomberg fick genomgående omkring 10–20 procent av rösterna och hamnade efter både Joe Biden och Bernie Sanders i samtliga delstater. Den enda plats där han stod som vinnare var i territoriet Amerikanska Samoa, vars röster inte räknas i presidentvalet till hösten men som har sex delegater att fördela i primärvalet.

Bloomberg fick även ihop en del delegater på andra håll, bland annat i Colorado där han med 21 procent av rösterna inte var långt bakom tvåan Joe Biden. Han ser även ut att få omkring 17 procent av rösterna i Kalifornien, delstaten som har hela 415 delegater att fördela bland kandidaterna.

Pressekreteraren Julie Wood uppger att Bloombergs kampanj kommer att utvärdera situationen varje gång nya resultat kommer in, men enligt källor till Reuters är det inte troligt att kampanjen avslutas redan under onsdagen.

När Bloomberg själv talade inför supportrar i Florida under tisdagskvällen amerikansk tid sade han att de ”lyckats med något ingen trodde var möjligt”, oavsett hur många delegater de får i slutändan.

– På bara tre månader har vi gått från 1 procent i opinionsundersökningarna till att vara en utmanare till Demokraternas nominering till presidentkandidat, sade han enligt New York Times.

Läs mer:

Martin Gelin: Södern och etablissemanget räddade Bidens kampanj

Live: Biden vinner i flest delstater – Sanders mot seger i Kalifornien