Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-08-21 23:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boende-i-el-paso-striktare-vapenlagar-racker-inte-for-att-stoppa-hatet/

Världen

Boende i El Paso: Striktare vapenlagar räcker inte för att stoppa hatet

José Gonzales, restaurangägare i El Paso. Foto: Martin Gelin

Kraven på nya vapenlagar i USA har fått ny fart efter helgens attentat i Texas och Ohio. Men i El Paso, där 22 personer dog i lördagens massaker, är det många som tvivlar på att det kan lösa problemet med masskjutningar.

– Jag tycker det är självklart att vapenlagarna bör bli striktare, men jag tror inte att det räcker för att stoppa hatet, säger José Gonzales, restaurangägare i El Paso.

Flaggorna hänger på halv stång i El Pasos stadskärna. 22 personer har bekräftats döda efter helgens terrorattentat utanför ett varuhus här. Allt tyder på att massakern medvetet riktades mot stadens stora latinamerikanska befolkning. Rädslan och oron är påtaglig bland de mestadels spansktalande personer som äter lunch i stadskärnan på måndagen efter attentatet. De flesta här i centrala El Paso röstar på demokraterna och många ser veckans debatt om hårdare vapenlagar som efterlängtad. Men de tror inte nödvändigtvis att det räcker för att stoppa epidemin av masskjutningar i USA, eller ökningen av våldsattentat mot etniska minoriteter.

– Halvautomatiska vapen borde inte säljas för vardagsbruk. Men när det gäller masskjutningar handlar det främst om människorna som utför dem. Det finns för mycket hat och rasism nu, så jag tror inte det räcker med att enbart förändra vapenlagarna, säger José Gonzales.

El Paso är en vänsterliberal stad i det annars mestadels konservativa Texas. Bara 26 procent röstade på Trump här. Men även många av demokraterna i staden äger vapen och betraktar vapenrättigheter som heliga.

Tom Hicks, en försäkringsförsäljare som bott här hela sitt liv, äger själv vapen och är mån om att vapenrättigheterna skyddas.

– Vi är en delstat som tycker om våra vapen, så det kommer bli tufft för den som försöker ändra på vapenlagarna här i Texas, säger han.

Andra tror helt enkelt inte att nya vapenlagar kommer att göra någon större skillnad.

– Jag tror inte att hårdare vapenlagar kommer att förändra så mycket. Bättre bakgrundskontroller skulle inte skada, men jag tror att kriminella våldsmän alltid kommer att kunna få tag på vapen ändå, säger Lauren Davis, som arbetar som revisor i centrala El Paso.

Sörjande vid en tillfällig minnesplats för offren i El Paso. Foto: John Locher/AP

Att förändra vapenlagarna i USA kan framstå som 2000-talets politiska sisyfosuppgift. Varje gång en masskjutning äger rum ser vi samma förtvivlade reaktioner från demokrater i Washington, samtidigt som republikanerna försöker tala om allt annat än just tillgången på vapen. Den här gången fick vi exempelvis höra från Texas guvernör Greg Abbott att det var tv-spel som inspirerat attentaten. 

Donald Trump tycktes i sin tur beskylla nyhetsmedierna för att ha piskat upp en hatisk stämning i landet, under sin presskonferens på måndagen. Men Trump nämnde även att han är öppen för nya vapenlagar, exempelvis hårdare bakgrundskontroller för vapenköp. Det är klokt att ta hans löften med en nypa salt, då han gjorde liknande kommentarer efter massakern på en gymnasieskola i Parkland, Florida förra året, men tycktes ändra sig omedelbart efter att han ätit lunch med vapenlobbyisterna NRA.

Michael Winiarski: Ingen kan utgå från att Trump är uppriktig 

Men helgens två attentat sticker samtidigt ut. Dels var massakern här i El Paso av allt att döma politiskt motiverad och har tydligt rubricerats som en terroristattack av myndigheterna. Dels skedde masskjutningen i Dayton, där nio människor dödades, endast ett halvt dygn senare. Detta har gjort det svårt för även de mest inbitna försvararna av USA:s rådande vapenlagar att undvika diskussionen om USA:s unika problem med den här sortens masskjutningar. Att så många nyckelpersoner i demokraterna och i den nationella politiska debatten direkt beskyller Donald Trump för att ha inspirerat våld och hat mot latinamerikaner har gjort frågan mer politiskt laddad.

– Presidenten och andra ledare har sagt till [gärningsmannen] att mexikaner är våldtäktsmän och våldsamma kriminella. Att de tar våra jobb. Att de är fienden. Sedan ger de honom enkel tillgång till AK-47:or och ammunition. Det här var inte mentalsjukdom. Han följde order, sade Shannon Watts, en inflytelserik aktivist för nya vapenlagar, efter attentatet i El Paso.

Det är svårt att få igenom omfattande förändringar av vapenlagar i den nuvarande kongressen, då den mycket vapenvänlige republikanen Mitch McConnell styr senaten. Men det har skett omfattande reformer på delstatsnivå de senaste åren; 

Sedan massakern i Parkland, den 14 februari 2018, genomfördes en historisk våg av nya vapenrestriktioner lokalt i USA, med 67 nya lagar i 26 delstater. Det folkliga stödet för de flesta reformer av vapenlagarna som Demokraterna, och ett fåtal republikaner, förespråkar är dessutom överväldigande. Om Trump eller Mitch McConnell sätter stopp för vapenreformer även denna gång lär vi se en ny våg av förändrade delstatslagar. Här i Texas väntar en politisk uppförsbacke för den som vill ändra vapenlagarna. Republikanerna i delstatsregeringen har i stället gjort det lättare att bära vapen i exempelvis skolor och kyrkor de senaste åren. 

Alberto Balencuela och hans flickvän Laura Rivas är på besök i El Paso från Chihuahua City. Foto: Martin Gelin

Alberto Balencuela och hans flickvän Laura Rivas är på besök i El Paso från Chihuahua City, fyra timmar söderut i Mexiko. De åker hit någon gång i månaden för att hälsa på släktingar och shoppa i amerikanska butiker. Hans moster bor i området där helgens attentat ägde rum. 

– Hon går och handlar flera gånger i veckan i gallerian där massakern inträffade. Det var bara en välsignelse att hon inte var där då, säger Alberto Balencuela.

Han tycker att vapenlagarna i USA måste förändras radikalt.

– Vapenlagarna i USA suger, ärligt talat. Det är självklart att de måste ändras. I dag är det lättare att köpa ett halvautomatiskt vapen i Texas än att få ett visum för att komma över gränsen för en dag, 

Han berättar att det tar tre timmar varje gång de korsar gränsen från Mexiko till USA, som bara ligger ett stenkast bort, medan det går att köpa kraftiga vapen på exempelvis vapenmässorna här på ett par minuter. 

Ett annat skäl till att han vill se förändrade vapenlagar är att stoppa olaglig försäljning och smuggling av vapen från Texas till Mexiko.

– Skulle det införas ett par vettiga restriktioner för att sälja skjutvapen här så skulle det omedelbart få en kedjeeffekt i Mexiko, med färre vapen i omlopp. Så den här debatten har stor betydelse på vår sida av gränsen också, säger han.

El Pasos borgmästare Dee Paso berättar att president Trump ska besöka staden på onsdagen. Vita huset har ännu inte bekräftat om eller när presidenten ska besöka vare sig El Paso eller Dayton, Ohio.