Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 20:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boende-i-tripoli-staden-kanns-tom/

Världen

Boende i Tripoli: ”Staden känns tom”

Människor på Martyrtorget i centrala Tripoli under lördagen. Platsen hette tidigare Gröna torget men fick sitt nya namn 2011 när envåldshärskaren Muammar Khaddafi störtades, varefter interna stridigheter om makten pågått. Foto: Mahmud Turkia/AFP

Tripolis gator är tomma och förutom vissa avlägsna ljud av skott och flygplan är det lugnt i staden, säger en boende till DN.

– Men kommer striderna närmare blir det väldigt farligt, även för civila. Och det kan hända när som helst, det är ingen som vet.

Rätta artikel

Krigsherren Khalifa Haftar inledde sin offensiv mot Libyens huvudstad i mitten av förra veckan. Ännu har hans styrkor, förkortade LNA, inte nått stadskärnan, men striderna mot den av FN godkända regeringen pågår bara ett par mil söder och väster om staden. 

Båda sidor har bekräftat flygräder, och regeringen har hittills rapporterat om 25 dödsfall och 80 skadade medan LNA uppger att 19 av deras krigare dött.

Mannen som DN pratat med vill vara anonym på grund av säkerhetsskäl, men han bor i Tripoli och har en bakgrund inom analys av konflikter på internationell nivå. Han har på nära håll följt Khalifa Haftar och hans LNA, som långsamt byggt upp sina styrkor i de östra delarna av landet sedan den mångårige ledaren Muammar Khaddafi störtades under arabiska våren 2011, varefter år av inbördes stridigheter har följt.

– Men det här är inte som förut. Haftar vet hur man sköter ett krig och har tagit tid på sig att forma en plan. Han kommer inte dra tillbaka sina trupper, om han gör det förlorar han allt.

Läs mer: Libyen närmare fullskaligt inbördeskrig efter offensiv

Internationella aktörer som FN och EU har krävt ett slut på offensiven mot Tripoli, utan att få gehör. FN uppskattar att minst 2.800 invånare hittills har flytt staden, och enligt mannen som DN pratat med är det många av de som är kvar som väljer att stanna hemma från jobb och skola.

– Det har inte varit någon fullskalig evakuering, men många har lämnat eller håller sig inne. Staden känns tom. Det är knappt några bilar på vägarna, en sträcka som i vanliga fall skulle ta en timme kan du nu köra på 15 minuter, säger han.

Läs mer: Internationell personal evakueras från Libyen

Striden om Tripoli kommer pågå en lång tid, tror han, förmodligen månader. 

– Håller det på så länge är jag orolig för att säkerheten i staden ska bli sämre, och att kriminaliteten då kommer öka.

Saker som elförsörjning och internet är fortfarande stabila, även om han säger att uppkopplingen blivit långsammare.

– Förmodligen för att alla ständigt försöker kolla sociala medier för uppdateringar om vad som händer. Medier här är otroligt dåliga. Båda sidor sprider bara lögner och hat, det är inga positiva budskap alls.

På frågan om han vill se mer ingripande från internationella aktörer, som exempelvis FN, svarar han att de förmodligen ändå inte skulle kunna göra något i det här skedet.

– Hade de verkligen velat förhindra ett krig skulle de ha agerat redan 2011. 

Däremot ser han gärna att FN trycker hårdare på sina krav om timslånga vapenvilor varje dag, för att kunna föra in mat och föra ut skadade.

Eftersom han har hela sin familj i staden, och alla inte har möjlighet att lämna samtidigt, säger han att han tills vidare kommer bli kvar.

– Så länge de inte börjar stänga vägarna ut. Än så länge är flygplatsen och vägen mot Tunis öppen, säger han.

På måndagseftermiddagen uppger dock regeringen att Tripolis flygplats Mitiga har stängts efter en flygräd.

Sedan 2011 avråder Utrikesdepartementet från resor till Libyen, och sedan 2014 uppmanar man också svenskar på plats att lämna landet.

I nuläget uppskattar UD att det finns omkring 30 svenskar i Libyen, de flesta dock i närheten av Benghazi i de östra delarna.