Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Boende intill terrornästet: Vi är dubbla offer

Foto: Mehdi Chebil

Allt är lugnt utanför det hus i norra Bryssel där polisen fann en bomb och en IS-flagga. Utan tv-teamen hade det aldrig märkts att den lilla gatan huserat ett terrornäste. Men bland grannarna har det redan lämnat djupa spår. ”Vi är dubbla offer. Vi är offer för terrorn, och nu offer för belgarnas rädsla”, säger Driss som bor en bit ned på gatan.

Schaerbeek i norra Bryssel är ett lugnt område med små kebabrestauranger, matbutiker och caféer. Men under tisdagskvällen bröts lugnet av ett av de viktigaste tillslagen i polisens jakt på terroristerna bakom de två terrordåden. I en lägenhet som kopplas till gärningsmännen fann man bland annat en spikbomb och en is-flagga.

Polisen ska ha letts till adressen av den taxichaufför som plockade upp de misstänkta gärningsmännen. Enligt uppgift ska männen ha varit upprörda över att de inte fick plats med ytterligare två väskor i bilen, men ändå valt att åka till flygplatsen.

DN har träffat flera grannar som bor i kvarteret. Många av dem vill inte förekomma med namn och bild i tidningen, inte ens om den är på ett främmande språk.

– De här människorna, de är ju galna, säger en äldre herre.

Men två som tycker att det är viktigt att berätta är Malika och hennes man Driss. Malika har bott i området i 50 år, och säger att hon skäms över hur det svärtats ned av terroristerna.

Foto:

– Vi brukade leka här på gatan. Nu tänker jag på de oskyldiga som dog. Det är så fruktansvärt, säger hon och torkar ögonen.

Hon och hennes man är praktiserande muslimer, han lutar sig ut ur porten.

– Vi är dubbla offer. Vi är offer för terrorn, och nu offer för belgarnas rädsla, säger han.

– Jag ber att Gud ska ta hand om de döda.

Grannen Ahmed Belkhatir är fortfarande skakad sedan tillslaget. Han var på väg ut för att köpa cigaretter när han mötte poliser med dragna vapen. Nu pratar han om terroristerna som några som älskar döden.

– Jag, jag älskar livet, säger han.

Den medelålders mannen som bor på andra sidan gatan säger att han var hemma när polisen slog till. Han bor på första våningen, och när han försökte kika ut genom drapperierna för att se vad som hände blev han direkt åthutad av den maskerade insatsstyrkan utanför.

– Polisen var väldigt systematisk. De slog till snabbt och effektivt, säger han.

Han säger att han inte var rädd, eftersom tankarna hela tiden var hos de som förlorat sina liv eller anhöriga tidigare under tisdagen.

– Det har alltid varit lugnt här i området. Titta på gatan, där bor det en spanjor, i de där portarna bor det några marockaner, där bor det belgare. Det är inget konstigt.

– Men nu är jag är orolig för att rädslan ska sprida sig. Att vara psykologiskt terroriserad är nästan värre än terror med vapen, för det förföljer en hela tiden.

Foto i text: Mehdi Chebil

Fördjupning. Attackerna i Bryssel
Fördjupning. Dåden i Bryssel
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.