Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Bokhållaren i Auschwitz” död

Tidigare SS-soldaten Oskar Gröning under rättegången i tyska Lueneburg sommaren 2015. Arkivbild.
Tidigare SS-soldaten Oskar Gröning under rättegången i tyska Lueneburg sommaren 2015. Arkivbild. Foto: Tobias Schwarz/AFP

Den före detta SS-mannen Oskar Gröning, som dömts för medhjälp till mord på minst 300.000 judar i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau, är död.

Tysken Oskar Gröning, som blev känd som ”bokhållaren i Asuchwitz” dog 96 år gammal på sjukhus, skriver den tyska tidningen Der Spiegel

Detta bekräftas även av den tidigare SS-soldatens advokat för den tyska tidningen Hannoversche Allgemeine.

En tysk domstol dömde i augusti förra året Oskar Gröning för medhjälp till mord på minst 300.000 judar i koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau under andra världskriget. 

Domstolen skulle även ta ställning till om Oskar Gröning var för gammal och svag för att kunna sona sitt straff i fängelse. Rätten kom fram till att hans hälsa och ålder var tillräckligt god och påföljden blev fyra år i fängelse. Anledningen var att domaren ansåg att det fanns en förmildrande omständighet, nämligen att han främst arbetade på kontoret i koncentrationslägret.

Under rättegången nekade han inte till att han varit i Auschwitz och han var medveten om att det var ett förintelseläger. Men han nekade till brott.

– Jag känner mig skyldig gentemot det judiska folket som medlem i en trupp som begått dessa brott, utan att jag själv var gärningsman. Jag ber det judiska folket om förlåtelse, sade han i en intervju med Der Spiegel i april 2015, när rättegången mot honom startade.

Läs mer: SS-mannen Oskar Gröning: Juridiskt sett är jag icke skyldig 

I Auschwitz arbetade han med att beslagta de kontanter och tillhörigheter som de nyanlända tvingades lämna ifrån sig vid ankomsten. Efter att ha räknat pengarna redovisade han dem för SS-högkvarteret i Berlin och skickade dit tillgångarna. Därför fick han smeknamnet ”bokhållaren i Auschwitz”.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.