Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Bokhandlare säger upp medborgarskap

En av de fem kinesiska bokhandlare som försvann under mystiska omständigheter i höstas har framträtt i en intervju med kinesisk tv. Bokhandlaren Lee Bo, som både har ett brittiskt och kinesiskt medborgarskap, förklarar i intervjun att han i fortsättningen endast vill vara kinesisk medborgare.

– Jag har bestämt mig för att säga upp mitt brittiska medborgarskap eftersom folk har använt det för att skapa sensation och göra situationen mer komplicerad, säger Lee Bo.

Bokhandlaren säger även att han inte kidnappades från Hongkong av kinesiska myndigheter, som många misstänkt, och att anledningen till att han inte synts till är att han varit tvungen att bistå en polisutredning på det kinesiska fastlandet.

Den svenska bokhandlaren Gui Minhai utreds nu för att han sålt tusentals förbjudna böcker via postorder till kinesiska medborgare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.