Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Boko Haram kan ha mördat 2.000

Islamistgruppen Boko Haram kan de senaste dagarna ha mördat så många som 2.000 människor i attacker mot gränsstaden Baga i Nigeria. Våldsamheterna beskrivs som de värsta hittills – samtidigt som Boko Haram tycks vara på väg att etablera ett territoriellt sammanhållet ”kalifat” i området.

Hundratals kroppar låg på lördagen spridda i skogsområdena runt staden Baga i nordöstra Nigeria. Vittnen berättar om skräckinjagande scener, ett massmord så omfattande att de tappat räkningen på antalet offer.

– Terroristernas människoslakt i Baga är enorm. Ingen har kunnat ta hand om de döda – nej, inte ens de allvarligt skadade, som kan vara döda nu, säger Muhammad Abba Gava, en talesman för de ”självförsvarsgrupper” som armén utrustat i området, till nyhetsbyrån AP.

Den 3 januari inledde Boko Haram ett angrepp mot militärförläggningen i Baga, som ligger vid stranden till Tchadsjön, nära gränsen till Kamerun, Tchad och Niger. Striderna pågick ännu i fredags och Boko Haram-krigare uppges ha massakrerat civila och satt mängder av hus i brand.

I ett uttalande skriver Amnesty International att attacken kan vara Boko Harams dödligaste hittills: ”Om de rapporter är korrekta som vi fått om att staden i praktiken jämnats med marken och att upp till 2.000 civila dödats, är det en mycket oroande upptrappning av våldet.”

Boko Haram har de senaste månaderna kopplat grepp om Nigerias nordöstra gränsområden, något som är i linje med rörelsens mål att upprätta ett kalifat, en islamisk stat. Men offren för dess fanatism är inte bara regionens kristna, utan även dess muslimer.

När kalifatet utropades formellt den 24 augusti förra året åtföljdes det bland annat av en video där ett hundratal civila – varav många muslimer – massakrerades för att de varit ”otrogna”.

Boko Haram har sedan fortsatt med sina räder, bankrån, kidnappningar och bombattentat. Men till skillnad från tidigare har rörelsen även etablerat territoriell kontroll över vissa samhällen och vägar.

Våldsvågen fortsatte på lördagen, då en bomb exploderade på en marknad i gränsprovinsen Bornos centralort Maidiguri. Minst 16 människor dödades och 20 skadades i attentatet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.