Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-21 11:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bolsonaro-far-hard-kritik-for-bristande-miljoskydd/

Världen

Bolsonaro får hård kritik för bristande miljöskydd

Brasiliens president Jair Bolsonaro. Foto: Evaristo Sa/AFP

Brasiliens president Jair Bolsonaro får hård kritik från åtta tidigare miljöministrar som menar att han har monterat ned landets miljöskydd och öppnar för skövling av regnskogen. Regeringen har svarat med att kalla kritiken för förtal.

Rätta artikel

Jair Bolsonaros högerregering har anklagat den tidigare regeringen för att genom olika miljöskatter och böter ha bedrivit en kampanj mot skogsägare och jordbrukare. Sedan den kom till makten den 1 januari har regeringen arbetat för att ta bort dessa.

På onsdagen gick åtta av Brasiliens tidigare miljöministrar till hård attack mot Bolsonaro och anklagade honom och hans regering för att montera ned landets miljöskydd, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Kritikerna skriver bland annat att regeringen har tagit ifrån miljödepartementet möjligheten att skydda skogar och vattendrag och att det saknas klara direktiv för hur Brasilien ska bekämpa klimatförändringarna.

”Allt detta förstärker bilden av att sådant inte är straffbart, vilket blir synonymt med ökad skogsavverkning och mer våld”, skriver de åtta som menar att besluten strider mot konstitutionen.

De tidigare ministrarna får svar på tal från den nuvarande miljöministern, Ricardo Salles, som menar att kritiken ingår i en kampanj från krafter utanför Brasilien som syftar till att smutskasta landet:

”Det som skadar bilden av Brasilien är den permanenta och välorganiserade smutskastningskampanjen från icke-statliga organisationer och påstådda experter inom och utom Brasilien”, skriver Salles.

Salles menar också att den sittande regeringen inte håller på med att montera ned miljölagarna:

”Vi bekräftar regeringens åtagande att bekämpa olaglig skogsavverkning med effektiva åtgärder och inte enbart genom ord.”