Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-18 11:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bolsonaro-foljer-trump-och-sager-upp-tidningsprenumeration/

Världen

Bolsonaro följer Trump och säger upp tidningsprenumeration

Jair Blsonaro går till attack mot tidning i Brasilien. Foto: AFP

Brasiliens president Jair Bolsonaro tvingar samtliga regeringsorgan att säga upp prenumerationen på en dagstidning som han ogillar.

Bolsonaro gör det bara en vecka efter det att USA:s president Donald Trump av samma skäl sagt upp prenumerationerna på Washington Post och New York Times.

Jair Bolsonaro svor eden som Brasiliens president den 1 januari i år efter en valkampanj där han lovade att ”göra Brasilien stort igen”. Och den högernationalistiske politikern har flera saker gemensamt med den amerikanske presidenten.

Även Bolsonaro har utsett medierna till sina fiender – under valkampanjen attackerade han dagstidningen Folha, TV Globo och veckomagasinet Vieja – och ”mobbade” flera sina politiska motståndare, skriver Washington Post.

Nu följer Bolsonaro i Trumps fotspår också när det gäller de tidningar som han inte sympatiserar med och säger upp Folha, skriver nyhetsbyrån AFP.

– I dag beslutade jag genom ett presidentbeslut att säga upp prenumerationen på Folha. Den som vill läsa Folha kan stanna till på busterminalen i Brasilia och köpa den, sa Bolsonaro i ett tal som sändes via Facebook.

Uppsägningen gäller också för samtliga regeringsorgan.

På en fråga från en reporter på TV Bandeirantes om det inte rör sig om censur svarar Bolsonaro:

– Det är inte frågan om censur.

Bolsonaro varnade också dem som annonserar i tidningen, skriver Folha:

– Den som annonserar i Folha får ta sig i akt, okej?

En advokat som arbetar för tidningen säger att presidentens beslut strider mot konstitutionens principer om att den som arbetar inom ett offentligt ämbete ska göra det utan att blanda in sina personliga värderingar.

– Detta är typiskt för totalitära regimer. Chavez och Maduro, hur ironisk en sådan jämförelse än kan vara, gjorde exakt det samma med pressen i Venezuela. Det är fler än Folha som hotas, säger Tais Gasparian, en av tidningens advokater.

Bolsonaro följde också i Donald Trumps fotspår i en annan fråga. Under tv-intervjun påstod presidenten att Folha i samband med en intervju publicerat ”fula ord” som han själv sagt när det gällde tidningen under ett möte med dess reportrar. 

– Allt som kom ut var desinformation. Och några ord som jag använde och bad dem att inte publicera: ”Detta är inga bra ord, vänta lite, jag slant med tungan”, sa Bolsonaro.

Men tidningen publicerade aldrig presidentens olämpliga ord, skriver Folha:

”Vi publicerade hela samtalet förutom de dåliga orden som han sa under frukostmötet, det respekterade Folha”, skriver tidningen.

Bolsonaro har även kallat Folha för den ”största blufftidningen i Brasilien”.