Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

”Jag vill ha en president som kan ta Brasilien framåt”

RIO DE JANEIRO. Den högernationalistiske kandidaten Jair Bolsonaro kan bli Brasiliens president redan vid den första valomgången på söndagen. Efter midnatt svensk tid leder Bolsonaro kraftigt, men han ser inte ut att nå över 50 procent av rösterna. Vilket skulle innebära att det blir en andra valomgång.

– Det är ett historiskt val. För första gången sedan militärdiktaturen kan vi få en militär till president igen, säger Janaina Bosque.

Hon röstar på en skola i stadsdelen Laranjeiras i Rio de Janeiro och tänker inte lägga sin röst på Jair Bolsonaro.

– Varför välja en auktoritär, sexistisk kandidat som hyllar diktaturen? Jag vill ha en president som kan ta Brasilien framåt, inte bakåt, säger hon.

Majoriteten av brasilianarna tycker inte som henne utan tänker rösta på den före detta yrkesmilitären Jair Bolsonaro som, likt Filippinernas president Rodrigo Duterte, lovat att rensa ut alla kriminella. Bolsonaro har sagt att en ”bra kriminell är en död kriminell” och vill premiera poliser som skjuter för att döda. Han vill också militarisera grundskolorna och skapa en ny vapenlag som beväpnar befolkningen.

– För mig är det allt eller inget. Jag är revolutionär! Jag vill förändra mitt land och Bolsonaro är den ende som kan göra det, säger Silmere Alves.

Hon arbetar som Uber-förare i huvudstaden Brasília och tycker att Brasilien blivit ett för liberalt samhälle.

– Här får till och med barn till fängslade kriminella bidrag. Det går inte. Vi ska inte dalta med kriminella. De ska straffas, tycker hon.

I måndags hade Bolsonaro stöd av 32 procent av väljarna enligt en opinionsundersökning. När samma undersökning gjordes i fredags visade den på 41 procents stöd till den högerpopulistiske kandidaten. Hans kraftiga ökning i undersökningarna visar att han kan nå 50 procent redan på söndagen och därmed bli Brasiliens nye president utan att behöva gå till en andra omgång.

Efter midnatt på söndagen, svensk tid, leder Bolsonaro kraftigt men se inte ut att få över 50 procent av rösterna enligt den brasilianska nyhetssajten Globo.

Vad som är överraskande är att Bolsonaros stöd stigit stadigt, trots att han inte deltagit i en enda valdebatt. För en månad sedan blev han knivstucken och hans läkare rekommenderade honom att inte delta offentligt i kampanjarbetet. Andra menar att beslutet att inte uttala sig i stället grundar sig i ett råd från hans kampanjledare som menar att det är onödigt att delta i debatten så länge han stiger i undersökningarna.

– Jag skäms för mitt folk. Tänk så ignoranta vi blivit. Vi är på väg att demokratiskt välja en militärisk mansgris till vårt lands högsta ämbete, säger Marcelo Rodrigues.

Han tänker rösta på Arbetarpartiets kandidat, den före detta utbildningsministern Fernando Haddad, som vid den senaste underökningen fick 25 procent av rösterna. Det kommer att ta honom till en andra omgång såvida inte Bolsonaro får mer än 50 procent.

– Det är rädslan för våldet som gör att Bolsonaro stiger, men folk fattar inte att orsaken till våldet är de sociala klyftorna. Löser man inte klyftorna löser man aldrig våldet, säger han.

Den tredje bäst placerade kandidaten är mittenvänsterpolitikern Ciro Gomes som beräknas få 15 procent av rösterna. Om han väljer att stödja Haddad i den andra valomgången finns det en chans att de kan besegra högerradikalen Bolsonaro.

Läs mer: Presidentkandidaten Bolsonaro – Brasiliens svar på Trump 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.