Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-10 21:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bolsonaro-tror-att-coronaviruset-ar-en-konspiration/

VÄRLDEN

Bolsonaro tror att viruset används för att få bort honom från makten

Jair Bolsonaro.
Foto: AP

RIO DE JANEIRO. Brasiliens president Jair Bolsonaro struntar i det nya coronaviruset. Han tycker att faran med viruset är överdriven och att det råder hysteri. Han tror att oppositionen använder viruset för att få bort honom från makten.

Trots att Bolsonaro sitter i karantän, efter att tolv av hans medarbetare smittats av viruset, trotsade han i söndags läkarnas rekommendationer och deltog i en gatuprotest mot kongressen och Högsta domstolen. Han skakade hand med sympatisörer och tog selfies med deras mobiler. Efteråt blev han kritiserad av talmannen i kongressen för att vara ansvarslös.

– Jag tänker inte leva som en fånge i presidentpalatset och vänta i fem dagar till, när vi har stora problem att lösa i Brasilien. Om jag blir smittad är det mitt ansvar. Ingen har med det att göra, säger Brasiliens president enligt tidningen Folha de S. Paulo.

– Om jag väljer att ta folket i hand är det min rätt. Jag tillhör folket. Jag tillhör det brasilianska folket, säger presidenten.

Hittills finns det endast 200 bekräftade fall av coronavirus i Brasilien. Av dem tillhör tolv personer den delegation som i förra veckan var med Bolsonaro i Florida och träffade USA:s president Donald Trump. Det vill säga, sex procent av Brasiliens konstaterade coronafall har flugit samma plan som Bolsonaro. Ändå väljer han att trotsa läkarnas rekommendationer. Hans inställning har fått kritik även bland de som hjälpt honom till makten. Parlamentarikern och juristen Janaina Pascoal, som drev riksrättsprocessen mot Brasiliens före detta president Dilma Rousseff, har nu vänt högernationalisten ryggen.

– Hur kan han, som potentiellt kan vara smittad, skaka hand och kyssa folk? Skämtar han? Tror han att han kan göra vad han vill? Det är dags för myndigheterna att enas och be honom avgå, säger hon till Folha de S. Paulo.

Anledningen till att Bolsonaro förminskar coronaviruset är att han fasar för att åtgärder mot spridningen kan få allvarliga konsekvenser för landets ekonomi. Och om ekonomin blir sämre vet han att hans chanser att bli återvald 2022 minskar betydligt.

– Om ekonomin blir sämre är det slut på min regering. Det här rör sig om en maktkamp, sa han i helgen under en livesändning på sociala medier.

Foto: Cris Faga/Shutterstock

Även många av hans anhängare tror att coronaviruset är en konspiration mot högernationalismen i Brasilien.

– Lögn! skrek många av hans anhängare under demonstrationerna i söndags.

Många av demonstranterna höll plakat där de uppmanade militären att stänga kongressen och Högsta domstolen, och återinföra diktatur i Brasilien. Demonstrationerna hölls i 250 brasilianska städer och uppmuntrades av Bolsonaro som menar att kongressen är korrupt och att Högsta domstolen inte tar patriotiska beslut.

– Det här rör sig om en maktkamp. Oppositionen är redan igång och förbereder valet 2022. Syftet med denna kampanj är att skada min regering och Brasilien, menar Jair Bolsonaro.