Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bolsonaro vill att militären ska ta över skolorna i Brasilien

01:19. Grundskolor drivna av militären ska skapa mer disciplin i samhället. Det anser Bolsonaro som leder inför valet i Brasilien. Följ med DN:s Henrik Brandao Jönsson till en av skolorna som redan drivs hårt av militärpolisen.

GOIÂNIA. Den högerextrema före detta yrkesmilitären Jair Bolsonaro leder inför valet i Brasilien den 7 oktober. Om han blir landets näste president tänker han militarisera grundskolan. Vissa skolor har redan börjat.

På asfalten, utanför en av de kommunala skolorna i miljonstaden Goiânia, marscherar ett 30-tal åttondeklassare.

– Högre upp med knäna! Blicken rakt fram, ropar en pensionerad militär.

Han bär svarta skinnhandskar och petar med en kromad värja i luften.

– Högre upp!

Det ser ut som en mönstring av värnpliktiga, men flickorna och pojkarna som drillas i hettan är bara 14 år. Förra året togs deras skola över av den brasilianska militärpolisen. Rektorn på skolan är numera en beväpnad major som styr skolan med järnhand. Alla elever måste gå klädda i militäruniform och klassrummen övervakas av kameror. På rasterna inspekteras flickorna, som måste ha satt upp håret i en knut eller bära hästsvans, och pojkarna måste vara nyklippta.

– Vi får inte ha längre hår än två centimeter, säger en manlig elev.

Innan lektionerna kan börja måste de civila lärarna vänta in militärinstruktören med den kromade värjan. När han ställer sig i givakt i klassrummet, med ryggen mot den svarta tavlan, ber han klassens ordningsman att resa sig upp. Ordningsmannen gör honnör inför läraren och ropar:

– 28 elever närvarande! Tre frånvarande!

Instruktören med skinnhandskarna slår värjan i golvet, gör honnör åt klassen, vänder sig om och går ut. Lektionen i portugisiska kan börja.

– Det var svårt i början. Vi var vana med att ha det slappare, men nu har jag vant mig, säger Monara Vitória, 16.

"Det var svårt i början. Vi var vana med att ha det slappare, men nu har jag vant mig", säger Monara Vitória, 16.
"Det var svårt i början. Vi var vana med att ha det slappare, men nu har jag vant mig", säger Monara Vitória, 16. Foto: Dado Galdieri
En elev skyndar sig till lektionen.
En elev skyndar sig till lektionen. Foto: Dado Galdieri
Löjtnant Adair skojar med en student i klassrummet.
Löjtnant Adair skojar med en student i klassrummet. Foto: Dado Galdieri

Hon går första året i gymnasiet på Unidade Major Oscar Alvelos och har satt upp håret i en knut. Hon får inte använda nagellack med gälla färger och måste bära behå. Det är strängt förbjudet att pussas på rasterna och om någon vill kramas måste det vara snabba, diskreta kramar. Annars kan eleverna bli avstängda.

– Mina betyg har blivit bättre, säger Monara Vitória.

Hennes uniform är prydd med gula band som hänger från vänster axel. Det är en dekoration för de elever som har toppbetyg i minst fem ämnen.

– Det är för att stimulera andra elever, säger hon.

Goiânia har över två miljoner invånare och är huvudstad i delstaten Goiás, mitt på den brasilianska savannen. Delstaten är Brasiliens motsvarighet till USA:s Nebraska och är känd för sin boskapsuppfödning. Goiás största företag är nötköttexportören JBS som äger 150 slakterier och är världens största köttproducent. 

Det är också i denna delstat som de brasilianska specialförbanden har sin nationella insatsstyrka. När den 63-årige presidentkandidaten Jair Bolsonaro utbildade sig till fallskärmsjägare var det på denna bataljon som han hämtade sin nationalistiska valslogan "Brasilien framför allt".

Presidentkandidat Jair Bolsonaro.
Presidentkandidat Jair Bolsonaro. Foto: Evaristo/AFP

För fem år sedan fanns det sex militariserade skolor i Goiás där barnen till militärpoliser studerade. I dag finns det över 50 militariserade skolor i delstaten, där även barn till andra föräldrar får studera. Den snabba ökningen beror på två faktorer. 

Den ena är att eleverna på militärskolorna fått betydligt bättre resultat på högskoleprovet än andra elever. Den andra faktorn är att föräldrar tröttnat på den kommunala skolan och vittnar om elever som misshandlat lärare, rökt marijuana på skolgården och haft sex på toaletterna.

– Vi tillfredsställer en begäran från det civila samhället. Folk efterlyser mer ordning och reda, säger Anésio Barbosa Cruz, överste inom militärpolisen.

Det går till så att kommunen fortsätter att betala hyran och lönerna till lärarna och så tar militärpolisen över själva driften. Översten anställer militärpoliser som upprätthåller ordningen på skolorna och för in ett nytt ämne på schemat – militära värderingar.

Han styr övertagandet av de kommunala skolorna. Det går till så att kommunen fortsätter att betala hyran och lönerna till lärarna och så tar militärpolisen över själva driften. Översten anställer militärpoliser som upprätthåller ordningen på skolorna och för in ett nytt ämne på schemat – militära värderingar. 

Anésio Barbosa Cruz, överste inom militärpolisen.
Anésio Barbosa Cruz, överste inom militärpolisen. Foto: Dado Galdieri

Till en grundskola, med 200 elever, anställs omkring 20 militärpoliser. Kritiker menar att det vore bättre om militärpoliserna patrullerade gatorna i det våldsamma Brasilien än att leka skoladministratörer.

– Visst, vårt huvuduppdrag är att upprätthålla allmän ordning och säkerhet. Men det tar faktiskt inte mycket av våra resurser att driva skolor. Många av de anställda är pensionerade militärpoliser som tycker det är roligt att ha något att göra, säger överste Anésio Barbosa Cruz.

Den första grundskolan som militariserades i Goiás är Unidade Hugo de Carvalho Ramos. På 20 år har skolan blivit så populär att ledningen delat upp klasserna. På morgonen studerar mellanstadiet, på eftermiddagen är det högstadium och på kvällen är det gymnasium. Totalt sett går det 1.800 elever på skolan och alla klasser startar sin skoldag med att ställa sig upp i gymnastiksalen. 

En dag i veckan är det obligatoriskt att sjunga nationalsången. Andra dagar sjunger eleverna skolans sång eller hissar den brasilianska flaggan.

– Disciplin är grunden till allt, säger Emanuelle Souza Leal, ansvarig för disciplinutbildningen på skolan.

Löjtnant Emmanuele Souza Leal, till vänster, är ansvarig för disciplinutbildningen på skolan
Löjtnant Emmanuele Souza Leal, till vänster, är ansvarig för disciplinutbildningen på skolan Foto: Dado Galdieri
Skolans orkester repeterar inför sitt framträdande på Brasiliens nationaldag.
Skolans orkester repeterar inför sitt framträdande på Brasiliens nationaldag. Foto: Dado Galdieri

Presidentkandidaten Jair Bolsonaro, som leder opinionsmätningarna inför valet den 7 oktober, har lovat att han ska militarisera alla brasilianska grundskolor som ligger i problemområden, om han blir president. Sedan vill han även militarisera de andra skolorna. Bolsonaro menar att militariseringen är ett bra sätt att rycka undan fötterna för rekryteringen till den organiserade brottsligheten.

– Den som går på vår skola har mindre benägenhet till att bli kriminell, menar Emanuelle Souza Leal.

Kritikerna till de militariserade skolorna lyfter fram att eleverna  under historielektionerna inte får lära sig något om den brasilianska militärdiktaturen som varade mellan 1964 och 1985 och förföljde, torterade och dödade hundratusentals personer. 

Historielärarna tvingas kalla militärkuppen för ”1964 års revolution” och framhäva att militärregimen räddade Brasilien undan kommunismen.

– Det är militärens historieskrivning som gäller, bekräftar en av eleverna.

Utanför skolan står föräldrarna och väntar på sina barn. De flesta är nöjda med skolan, även om deras barn klagar.

– Jag förstår att det är tråkigt. Disciplinen är stenhård. Vår son måste raka håret varannan vecka, men det är värt det. Hans betyg är bra, säger Elton Benevides, 52, som själv låtit sitt hår växa.

Mariana Yamakmuta och Elton Benevides hämtar sin son Icaro Benevides, 14 år, efter skolan.
Mariana Yamakmuta och Elton Benevides hämtar sin son Icaro Benevides, 14 år, efter skolan. Foto: Dado Galdieri

Pappan gillar också att militärerna endast tar ut en avgift på 220 kronor i månaden.

– Om vår son gått en privatskola hade vi fått betala minst det tiodubbla, säger han.

Många av föräldrarna till de 58.000 eleverna som går på de militariserade skolorna i Goiás tänker rösta på Jair Bolsonaro. Föräldrarna menar att han är den ende som kan sätta stopp för korruptionen i landet och återinföra lag och ordning. Kritikerna menar att Bolsonaro påminner om generalerna som styrde landet under diktaturen och kan åter öppna upp för ett mer auktoritärt samhälle.

– Han leder in Brasilien på en livsfarlig väg, säger Miriam Bianca Amaral Ribeiro på lärarhögskolan i Goiânia.

Hon jobbade tidigare på gymnasieskolan Hugo de Carvalho Ramos och är starkt kritisk mot militariseringen av utbildningen.

– Militärerna hjärntvättar barnen. Till och med Mao Zedong skulle blivit avundsjuk, säger hon.

Läs mer: Tyska ambassaden i Brasilien sprider video om Förintelsen

Läs mer: Stödet för högerextreme Bolsonaro väntas öka efter attentatet

Fakta:Jair Bolsonaro

Namn: Jair Bolsonaro

Ålder: 63

Familj: Fem barn från tre äktenskap. Tre av hans söner är politiker.

Karriär: Tidigare yrkesmilitär, fallskärmsjägare, kaptens grad. Blev politiker 1988 och har sedan dess varit medlem i åtta olika partier. Sedan 1991 är han parlamentariker i parlamentet i Brasília. Hans parti är det nyliberala högerpartiet PSL som funnits i 20 år.

Aktuell: Leder opinionsmätningarna inför första omgången i brasilianska presidentvalet den 7 oktober. Blev utsatt för en knivattack under valkampanjen för några veckor sedan.

 

Fakta.Militäriserade skolor i Brasilien

I Brasilien finns det över 100 grundskolor och gymnasier som tagits över av antingen armén eller militärpolisen. Flest militariserade skolor finns det i Goiás som har 50 skolor. I delstaten Minas Gerais finns det 22 skolor och i delstaten Bahia finns det 13.

Den brasilianska polisen är militärt organiserad och fungerar som Frankrikes gendarmeri. Det finns uppskattningsvis en halv miljon militärpoliser i landet. De andra poliskårerna är Polícia fedral som fungerar som FBI i USA och Polícia civil som fungerar som den svenska kriminalpolisen.

På en betygsskala från 0 till 10 har många militariserade skolor 7 i genomsnittsbetyg. Det nationella genomsnittet ligger runt 4,7.

 

Fakta.Jair Bolsonaro leder i opinionsmätningarna

Jair Bolsonaro, extremhögern PSL, 27 procent.  

Fernando Haddad, socialdemokratiska PT, 21 procent.

Ciro Gomes, mittenpartiet PDT, 12 procent. 

Geraldo Alckmin, högerpartiet PSDB, 8 procent, 

Marina Silva, mittenpartiet REDE, 6 procent.

 

Den första valomgången är den 7 oktober. De två bäst placerade kandidaterna går vidare till en andra valomgång som avgörs den 28 oktober.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.