Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-08 14:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bolsonaro-vill-upphava-virusatgarder-inte-farligare-an-en-snuva/

Världen

Bolsonaro vill upphäva virusåtgärder: Inte farligare än en snuva

Jair Bolsonaro den 20:e mars, vid en presskonferens om viruspandemin.
Jair Bolsonaro den 20:e mars, vid en presskonferens om viruspandemin. Foto: Sergio Lima/AFP

RIO DE JANEIRO. Brasiliens president Jair Bolsonaro vill upphäva alla åtgärder för att stoppa coronavirusets spridning och menar att det inte är ”farligare än en vanlig snuva”. I ett tal till nationen uppmanar han alla brasilianare att återgå till vardagen.

– Vi måste tillbaka till normala rutiner, säger Bolsonaro.

Den före detta yrkesmilitären tror att coronaviruset är en konspiration som media använder för att sprida panik i samhället. Han kritiserar landets guvernörer och borgmästare för att ha stängt skolor, varuhus och barer och menar att covid-19 är som vilken en förkylning som helst och inte dödar friska människor. 

– Eftersom jag varit idrottsman behöver jag inte oroa mig om jag blir smittad, säger den 65-årige presidenten i tv-talet.

Bolsonaros förklaring till att det dött så många människor i Italien är att viruset är mer dödligt i kalla länder än i varma. Det finns inga vetenskapliga bevis för det påståendet. Ändå sprider Bolsonaro den informationen till Brasiliens 210 miljoner invånare. Inställningen har fått hans tidigare allierade att överge honom.

– I denna allvarliga stund behöver landet ett seriöst och ansvarsfullt ledarskap som oroar sig över befolkningens liv och hälsa. Vi anser att den fientliga position som presidenten visade i sitt tal till nationen är allvarlig, skriver senatens ordförande Davi Alcolumbre från högerpartiet DEM och senatens vice ordförande Antônio Anastasia från högerpartiet PSDB på Twitter.

De får stöd av parlamentarikern Kim Kataguiri som tidigare varit ordförande för den högerextrema rörelsen MBL i Brasilien.

– I stället för att föreslå lösningar attackerade han media, guvernörerna och skämtade. En tragedi är på ingång, säger han till Folha de S. Paulo.

Parlamentarikern menar att Bolsonaro skapar förvirring eftersom regeringens hälsominister tar coronaviruset på största allvar och har gett klartecken till att bygga ett tiotal fältsjukhus på landets fotbollsarenor.

– Presidenten har fördjupat sin galna retorik och motsäger hälsoministerns uppmaning om att folk ska stanna hemma, säger Kim Kataguiri.

Desinfektion vid en tunnelbanenedgång i Rio de Janeiro.
Desinfektion vid en tunnelbanenedgång i Rio de Janeiro. Foto: Carl de Souza/AFP

Även underhusets ordförande, Rodrigo Maia från högerpartiet DEM, kritiserar presidenten och menar att befolkningen inte bör lyssna honom.

– För att visa respekt för äldre och de som befinner sig i riskgrupperna är det nu upp till alla brasilianare att lyssna på vad världshälsoorganisationen WHO och landets hälsodepartement säger, skriver han på Twitter.

Bolsonaros attack mot media och hälsoexperter beskrivs av bedömare som ett politiskt självmord och kan få allvarliga följder för hans tid som president. Guvernören i Rio de Janeiro, som tidigare varit en av Bolsonaros främsta allierade, har vänt honom ryggen. I ett uttalande efter Bolsonaros tal till nationen ber guvernören befolkningen att inte lyssna på presidenten.

– Fortsätt att stanna hemma, säger den före detta marinkårssoldaten Wilson Witzel.

Hittills har 2.200 smittats av covid-19 i Brasilien och 46 personer har dött.