Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/bolsonaros-anhangare-trotsar-forbud-mot-folksamlingar/

VÄRLDEN

Bolsonaros anhängare trotsar förbud mot folksamlingar

Supportrar till Bolsonaro demonstrerar trots förbud mot folksamlingar.
Supportrar till Bolsonaro demonstrerar trots förbud mot folksamlingar. Foto: Sergio Lima/AFP

RIO DE JANEIRO. Anhängare till president Jair Bolsonaro trotsar förbudet mot folksamlingar, som ska hindra spridningen av det nya coronaviruset i Brasilien. I över 250 städer hålls det på söndagen demonstrationer till stöd för Bolsonaros försök att tvinga kongressen och Högsta domstolen till lydnad.

Medan de flesta länder har isolerat sig, eller håller på att isolera sig för att stoppa spridningen av coronaviruset, tar Bolsonaros anhängare till gatorna i Brasilien för att stödja sin president.

Trots att det råder samlingsförbud i huvudstaden Brasília har över 500 Bolsonaroanhängare på söndagen samlats utanför kongressen för att visa sitt stöd till Bolsonaro. På en av de största banderollerna står det: ”Mot Högsta domstolens och kongressens virus. Tändvätska och eld. Dra åt helvete!”

En av de främsta statsvetarna i Brasilien, tysken Oliver Stuenkel vid handelshögskolan FGV i São Paulo, menar att många av Bolsonaroanhängarna tror att coronaviruset är en bluff som används för att försvaga Jair Bolsonaro.

Brasiliens president är en av få världsledare som tidigare försökt tona ned allvaret med spridningen av coronaviruset. I förra veckan sa han: ”Det är inte så omfattande som många tror. Mycket är fantasi.”

Donald Trump och Jair Bolsonaro träffades i förra veckan. Flera personer som var med på mötet har senare visat sig vara smittade av coronaviruset. Men både Trump och Bolsonaro har testat negativt.
Donald Trump och Jair Bolsonaro träffades i förra veckan. Flera personer som var med på mötet har senare visat sig vara smittade av coronaviruset. Men både Trump och Bolsonaro har testat negativt. Foto: Alan Santos/TT

Först efter att tre av hans medarbetare, som var med på ett statsbesök i USA i förra veckan, smittats av coronaviruset har Bolsonaro börjat ta det på allvar. Han befinner sig i en karantän i presidentpalatset och tar inte emot några besök. I torsdags bad han i ett tv-tal till sina anhängare att de skulle ställa in de planerade protesterna mot Högsta domstolen och kongressen, men hans anhängare har inte lyssnat.

På sociala medier sprider Brasiliens högernationalister budskapet att söndagens demonstration inte ska ställas in på grund av spridningen av coronaviruset. Dagens mest populära hashtag i Brasilien är #DesculpeJairMasEuVou, (Förlåt, Jair. Jag tänker gå).

Demonstrationen mot Högsta domstolen och kongressen började planeras för över en månad sedan och har som mål att skapa press på de kongressledamöter och ministrar i Högsta domstolen som inte gör som Bolsonaro och hans justitieminister Sergio Moro säger.

Bolsonaro har inte tålamod med att saker och ting tar sin tid i kongressen utan vill att ledamöterna godkänner hans reformer utan att diskutera dem. Bolsonaro visar i dag stolt upp på sitt Twitterkonto hur många människor och städer som deltar i hans försök att tvinga kongressen och Högsta domstolen till lydnad.

– Totalt ansvarslöst, skriver Anthony Boadly, nyhetsbyråns Reuters chef i Brasília.

Hittills har det konstaterats 121 smittade av det nya coronaviruset i Brasilien. Med tanke på söndagens demonstrationer över hela landet lär risken för en snabb spridning öka.

Ämnen i artikeln

Brasilien
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt