Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bomb dödade fyra pojkar på badstrand i Gaza

En palestinsk kvinna sörjer en anhörig som på onsdagen dödades i en israelisk attack mot Gaza.
En palestinsk kvinna sörjer en anhörig som på onsdagen dödades i en israelisk attack mot Gaza. Other: Lefteris Pitarakis / AP

Israeliska militären uppger att en förberedande undersökning inletts kring den flygattack som på onsdagseftermiddagen berövade fyra palestinska pojkar livet på en badstrand i Gaza. Israel har gått med på ett sex timmar långt attackstopp, enligt en militär källa som citeras av nyhetsbyrån Reuters.

Ledande militärer säger till israeliska tidningen Haaretz att preliminära uppgifter tyder på att barnen på stranden dödades i en flygräd som var riktad mot Hamassoldater. Källan uppger att möjligheten av att felaktig information förklarar tragedin eller att flygattackerna missade sitt mål nu utreds.

Reportrar knutna till nyhetsbyrån AFP bevittande attacken. Pojkarna var i åldrar mellan nio och elva år, enligt uppgift från palestinska räddningstjänsten.

Tills vidare är det oklart när det tillfälliga stoppet för israeliska attacker inleds, enligt källan, som uttalade sig på villkor av att få vara anonym. Avbrottet ska ha föreslagits av FN efter det att Hamas avvisat det egyptiska förslaget om eldupphör.

Frankrike föreslår att EU skickar fredsobservatörer till Gaza för att få ett slut på stridigheterna – som fortsätter med oförminskad styrka. Dödstalen tickar uppåt och hundratusentals uppmanas lämna sina hem.

Attackerna skördade sitt 216:e dödsoffer på onsdagen i och med de fyra barnens död. Fler än 1.500 människor uppges ha skadats under konfliktens nio dagar.

Israels flygvapen genomförde ett 40-tal bombräder under natten mot onsdag, bland annat mot Hamas högsta ledare Mahmoud al-Zahar.

– Hela Gazaremsan bombades: norra, södra, centrala Gaza, överallt. Min farbrors hem träffades, de evakuerade två minuter innan huset totalförstördes. Han överlevde, en av dem skadades, säger engelskläraren Sarah Ali, 22, över telefon till TT.

Militanta grupper fortsatte samtidigt beskjutningen mot israeliska samhällen. Israels raketförsvar sköt ned fyra raketer över landets största stad Tel Aviv.

Sjukhuset al-Wafa i norra Gaza träffades för andra gången av beskjutning från ovan – men ingen skadades. Israels militär kontaktade därefter personalen och förklarade att de 16 patienterna måste evakueras.

Israel släppte dessutom flygblad och ringde upp invånare med förinspelade meddelanden som uppmanade till att evakuera samhällen i norr inför en förestående attack.

Sarah Ali berättar att hon fick samtalet vid halvsju-tiden på onsdagsmorgonen.

– Det är fjärde gången jag får samtalen. Ibland svarar min mamma, ibland min syster, så jag börjar vänja mig. Första gången var det fasansfullt, säger hon.

Hamas skickade en representant till Kairo för att officiellt avslå Egyptens förslag om eldupphör. Samtidigt föreslår Frankrikes utrikesminister Laurent Fabius i en intervju med fransk radio att EU skickar observatörer till gränsövergångarna mellan Gaza och Israel.

– Arabländerna har sagt att de stöder detta, och vi skulle också behöva ett godkännande från de fem permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd, säger Fabius.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.