Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bombdåd mot tre kyrkor i Indonesien – många dödade

Förödelse utanför Santa Maria-kyrkan, en av kyrkorna som utsattes för en attack.
Förödelse utanför Santa Maria-kyrkan, en av kyrkorna som utsattes för en attack. Foto: Trisnadi/AP

Dödstalen stiger efter den serie bombdåd mot flera kyrkor i kuststaden Surabaya på östra Java i Indonesien. Vid lunchtid på söndagen var antalet dödade 11 och 40 skadade, enligt officiella uppgifter. IS har tagit på sig dåden, som uppges ha genomförts av en familj, där även barnen sprängt sig i självmordsattentaten.

Uppgifter från polisen gör gällande att kvinnan i familjen sprängde sig själv och två barn i en av kyrkorna, medan mannen och tre söner slog till på samma sätt mot två andra kyrkor, skriver BBC.

Tidigare hade det rapporterats att IS tagit på sig dåden, genom sitt propagandaorgan.

Enligt polisen i Jakarta rör det sig om attacker mot tre kyrkor, vid en fjärde rapporteras man ha hittat en bomb som inte sprängdes. En av kyrkorna började brinna i samband med attentatet, vilket förhindrade räddningstjänsterna från att ta sig in.

Vid 11-tiden hade dödstalet stigit till 11, samtidigt som antalet skadade uppgavs vara ett 40-tal.

Bombningarna inträffade tidigt på morgonen i Surabaya, landets näst största stad.

Tv-bilder visar bråte kring ingången vid en av kyrkorna och polis som sätter upp avspärrningar. En kropp syns ligga utanför en av de tre kyrkorna, Santa Maria.

Enligt uppgifter från Reuters ska man ha hittat en fjärde bomb som inte exploderat vid en av kyrkorna.

En talesperson för landets underrättelsetjänst sade tidigare att attackerna misstänks ha utförts av en lokal terrorgrupp som knyts till IS.

Polis har inte kunnat gå in i en av kyrkorna, eftersom en brand utbröt vid attacken. Svart rök syns bolma från byggnaden, och polisen säger att dödssiffran kan stiga.

Indonesien har världens största muslimska befolkning. De kristna är i minoritet, och det finns en oro kring en ökad intolerans mot gruppen. Under senare år har extremister utfört flera attacker mot kristna och andra minoriteter.

Landet har drabbats av en lång rad terrorattacker under de senaste 15 åren, inklusive bombdådet på Bali 2002 där över 200 människor – främst turister – miste livet.

Nyligen dödades fem soldater i landets säkerhetsstyrkor under en ett och ett halvt dygn lång gisslansituation vid ett högsäkerhetsfängelse i Jakarta. Gärningsmännen var fängslade militanta islamister, enligt myndigheterna. IS tog på sig dådet, men polisen avvisade att terrorrörelsen skulle vara inblandad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.