FN fördömer bombning av skolbuss i Jemen - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bombning mot skolbuss i Jemen fördöms av FN

FN:s generalsekreterare António Guterres vill se en omedelbar utredning av torsdagens bombning. Arkivbild.
FN:s generalsekreterare António Guterres vill se en omedelbar utredning av torsdagens bombning. Arkivbild. Foto: Cyril Zingaro/AP/TT

FN:s generalsekreterare vill nu få till en oberoende utredning kring torsdagens flygbombning i Jemen, där dödsoffrena inkluderade ett 30-tal barn i en skolbuss.

Den saudiledda koalitionen har tagit på sig ansvaret för attacken i staden Dahyan, där skolbussen ska ha stannat vid en marknad när den träffades.

Den internationella Röda Korset-kommittén (ICRC) uppger att deras sjukhus konstaterat 30 dödsoffer, ”huvudsakligen barn under 15 år”, samt 48 skadade. Enligt uppgifter från rebellkontrollerade hälsovårdsinstanser dödades totalt 50 personer och 77 skadades, skriver al-Jazeera.

Människor stannar till vid platsen där en buss exploderade i ett attentat vid en marknad i Dahyan, Saadaprovinsen, i Jemen i torsdags.
Människor stannar till vid platsen där en buss exploderade i ett attentat vid en marknad i Dahyan, Saadaprovinsen, i Jemen i torsdags. Foto: AFP

I ett uttalande fördömer FN:s generalsekreterare António Guterres attacken, och efterlyser en ”oberoende och omedelbar utredning kring händelsen”. Han uppmanar alla parter att trappa ned våldsamheterna och engagera sig i den politiska dialogen, som han kallar ”det enda sättet att få slut på konflikten”.

Läs mer: Nya FN-samtal om Jemen 

Tidigare i augusti kallade han kriget i Jemen den värsta humanitära krisen i världen just nu, då mer än 22 miljoner människor bedöms vara i behov av akut skydd och hjälp.

På fredagen meddelade FN:s säkerhetsråd att man under dagen kommer att hålla ett extrainsatt möte bakom stängda dörrar för att diskutera attacken mot bussen, skriver TT. Mötet har begärts av fem icke-permanenta medlemmar, däribland Sverige.

Den saudiledda koalitionen har försvarat torsdagens bombning som en ”legitim militär operation”, som svar på en rebellattack dagen innan. De tillbakavisar uppgifter om att attacken skulle vara riktad mot civila, skriver CNN.

USA, som backar Jemens regering och koalitionen i kampen mot de Iranstödda houthirebellerna, efterfrågar nu också en utredning om händelsen.

– Vi har inte alla detaljer om vad som hänt, men kan säga att vi är bekymrade över de här rapporterna om en attack mot civila, sade Heather Nauert, talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet, vid en presskonferens.

Senare meddelade koalitionen också att man kommer utreda bombningen. På tv-kanalen Al-Arabiyas Twitter citeras en talesperson säga att de kommer ”ställa gärningspersonerna till svars och kompensera offren”, skriver BBC.

Sedan kriget började 2014 har mer än 10.000 civila dött och ytterligare 40.000 skadats. Miljoner saknar tillgång till rent vatten och förra veckan varnade Världshälsoorganisationen WHO för att en ny koleraepidemi kan vara på väg att bryta ut i landet. 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.