Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Bombplan störtade i USA

Foto: AP

Ett bombplan av typen B1-B ”Lancer” kraschade på måndagskvällen svensk tid i sydöstra delen av Montana i USA. Besättningen hann skjuta ut sig.

Bombplanet kom från Ellsworth Air Force Base i South Dakota och hade två piloter och två vapentekniker ombord när något gick fel. Enligt nyhetsbyrån AP tvingades de fyra skjuta ut sig över ett icke bebyggt område nära staden Broadus i Montana.

Samtliga fyra ska ha överlevt men ådragit sig skador.

Ellsworth AFB är en av två flygbaser i USA som har den aktuella flygplanstypen som är konstruerad för att kunna flyga mycket långa sträckor utan bränslepåfyllning. Bombplanet har rörliga vingar och ett sofistikerat system av skyddsmedel som ska förhindra upptäckt.

Mellan åren 1993 och 1997 gjordes flygplanstypen om från att ha varit en kärnvapenbärare till bärare av konventionella vapensystem. Den senaste svåra olyckan med en B1-B-bombare inträffade i april 2008, skriver sajten Global Security.

Olyckan var den nionde där ett B1-B-plan totalhavererat.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.