Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Världen

Borg: Socialdemokraternas politik ger färre jobb

01:57. Magdalena Andersson kritiserar Anders Borgs utspel om skuggbudgeten.

Socialdemokraternas skuggbudget skulle leda till nästan 80.000 färre jobb på sikt. Det hävdade finansminister Anders Borg (M) vid en presskonferens på torsdagen.

Enligt beräkningar som gjorts på finansdepartementet skulle en höjning av taket i a-kassan leda till 50.300 färre jobb. En höjning av arbetsgivaravgifterna för unga skulle enligt beräkningarna leda till 16.500 färre jobb och förändringarna i sjukförsäkringen leda till 16.000 färre jobb. Höjd krogmoms väntas ge 3.800 färre jobb och avskaffat läx-rut 1.100 arbeten.

Fler jobb skulle det enligt beräkningarna bli med S-politik inom kommuner (7.900) och arbetsmarknadspolitiken (1.700). Enligt Borg blir det sammantaget 77. 800 förre jobb med Socialdemokraternas ekonomiska politik.

– Det är standardmässiga beräkningar som OECD brukar göra, hävdade Anders Borg.

Han vill dock inte ange vad tidshorisonten ”på lång sikt” innebär.

Mer inom kort.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.