Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-26 01:55

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/borgmastare-anklagar-tv-serien-gomorra-for-att-orsaka-gatuvald/

Världen

Borgmästare anklagar tv-serien Gomorra för att orsaka gatuvåld

Bild 1 av 2 Neapels borgmästare Luigi De Magistris.
Foto: Mourad Balti Touati/La Presse/
Bild 2 av 2 Roberto Saviano, författare till boken Gomorra.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Neapels borgmästare anklagar den italienska tv-serien Gomorra för att förvärra våldet på stadens gator, skriver brittiska Telegraph.

Rätta artikel

Borgmästaren Luigi de Magistris skräder inte orden när han vädrar sina åsikter om tv-serien Gomorra, som skildrar den napolitanska maffian camorra.

I en intervju med den italienska radiokanalen Radio 24 säger han att sändningarna av programmet leder till att våldet ökar, och att serien glamoriserar droger, våld och vapen.

– Symboler för ondska är farliga. Jag ser många unga människor som fascineras av dem. De vill inte längre ha kultur, ärlighet och försoning utan våld, gäng och arrogans, säger de Magistris, enligt Telegraph.

Även på sociala medier har de Magistris gått till attack mot serien. I ett inlägg på Facebook beskyller han den för att ”förstöra hjärnor, sinnen och hjärtan hos hundratals ungdomar”.

Utspelen kommer efter en skottlossning som bröt ut vid en bar på fredagen. En treårig flicka sköts av misstag och vårdas nu på sjukhus med allvarliga skador. Skotten var i själva verket riktade mot en kriminell man i 30-årsåldern som överlevde.

Borgmästarens kritik mot serien har ifrågasatts av vissa Neapelbor. De menar att våldet snarare beror på fattigdom, brist på jobb och försummelse från staten.

– Det finns hela kvarter i stadskärnan som blivit lämnade åt sitt öde, där barn endast har en chans till jobb – genom att tacka ja till erbjudanden från camorran, säger Bruno Vallefuoco, vars son av misstag sköts ihjäl av maffian, till tidningen La Stampa.

Den fikitiva serien Gomorra hade premiär 2014 och är delvis baserad på journalisten Roberto Savianos bok med samma namn. Utgivningen av boken innebar att många fick upp ögonen för camorrans verksamhet och har lett till att Saviano tvingas leva med livvaktsskydd.