Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 12:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/borgmastare-fick-haret-avklippt-och-slapades-langs-gatorna/

Världen

Borgmästare fick håret avklippt och släpades längs gatorna

Patricia Arce tillhör regeringspartiet Mas. Foto: STR

De våldsamma protesterna mellan regeringsanhängare och oppositionen fortsätter i Bolivia.

Borgmästaren i staden Vinto – som stöder presidenten – har attackerats av demonstranter. De klippte av Patricia Arces hår, täckte henne med röd färg och släpade henne barfota längs gatorna. 

Minst tre personer har dött i sammandrabbningar mellan regeringsanhängare och oppositionella i efterdyningarna av det omstridda presidentvalet i Bolivia den 20 oktober. 

Evo Morales har utropats som vinnare i valet, men anhängare till motkandidaten Carlos Mesa misstänker att valet var riggat. 

I staden Vinto, i de centrala delarna av landet, har regeringskritiska demonstranter gått till hårt angrepp mot borgmästaren Patricia Arce som tillhör Evo Morales styrande parti Mas, uppger BBC

Allt började med att demonstranterna blockerade en bro. När ryktet spreds att två oppositionella hade dödats i sammandrabbningar med regeringsanhängare marscherade en ilsken mobb till stadshuset. De anklagade Patricia Arce för att ha bussat in regeringsanhängare i ett försök att bryta blockaden vid bron samtidigt som de ställde henne till svars för dödsfallen. 

https://twitter.com/teleSURtv/status/1192232270708576257

Sedan släpade maskerade män Arce, som var barfota, längs gatorna fram till bron. Där tvingade de ned henne på knä, täckte henne med röd färg och klippte av hennes hår. 

Efter flera timmar lämnade demonstranterna över Arce till polisen som förde henne till en sjukvårdsinrättning. 

Under tumultet sattes även stadshuset i brand och rutorna på byggnaden krossades. 

Ett av dödsfallen som det ryktades om har bekräftats – det är den tredje personen som dött sedan sammandrabbningarna startade den 20 oktober. 

Läs mer: 

Valet i Bolivia ifrågasätts – Morales varnar för ”kupp

Flera skottskadade i valmanifestationer i Bolivia 

Två döda i Bolivia efter anklagelser om valfusk – rösterna räknas om