Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-26 10:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-alla-maste-stanna-hemma/

VÄRLDEN

Boris Johnson: Alla måste stanna hemma

1 min 58 sek. I Storbritannien skärps restriktionerna kraftigt av den brittiska regeringen. "Ceremonier som bröllop och dop kommer att förbjudas men inte begravningar", säger premiärminister Boris Johnson.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson varnade i ett tal till nationen på måndagskvällen för att den nationella sjukvården, NHS, kan komma i en situation där antalet sjuka kommer att överbelasta vården:

– Därför måste vi få alla att stanna hemma under den pandemin. Nu är det dags för oss alla att göra mer.

Det var en samlad och tydlig premiärminister som under ett kort tal på måndagskvällen riktade sig till Storbritanniens invånare. Och hans budskap var tydligt:

– Ni måste stanna hemma. Ni får endast lämna hemmet för att handla viktiga förnödenheter, för en motionstur per dag, ensam, för att skaffa medicin eller ta hand om en äldre sjuk person och för att resa till och från arbetet när man absolut måste göra det.

– Ber en vän om att få träffa dig – säg nej.

Storbritanniens premiärmister Boris Johnson höll tal till nationen.
Storbritanniens premiärmister Boris Johnson höll tal till nationen. Foto: AP

Polisen kommer att ha möjlighet att ingripa om någon bryter mot detta, sa Johnson.

– Vi stänger nu bland annat bibliotek, lekplatser, kyrkor och moskéer, elektronikbutiker och fler än två personer får inte träffas. Vi stoppar bröllop men inte begravningar.

Det gäller att vända utvecklingen sa Johnson också som även tackade tidigare NHS-medarbetare som nu kommer tillbaka för att hjälpa till i en svår situation.

Åtgärderna görs för att hindra att NHS ska bryta samman om antalet sjuka blir väldigt högt. Då, sa Johnson, kommer inte antalet vårdplaster eller respiratorer att räcka.

Boris Johnson sa att allt detta kommer att utvärderas om tre veckor.

– Utan detta kommer fler liv att krävas. Alla måste nu arbeta tillsammans, skydda NHS och rädda liv.

– Vi kommer att besegra coronaviruset och vi kommer att göra det tillsammans.

Skottlands försteminister Nicola Sturgeon sa i ett eget tal senare att det är viktigt för alla att nu lyda detta:

– Besluten är till för att spara liv och för att skydda oss alla. Ni måste stanna hemma.

– Begravningar kommer att begränsas enbart till den närmaste familjen.

Senare i veckan kommer nödlägeslagar som ska ge regeringen makt att se till så att dessa regler följs.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt