Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 05:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-ber-om-ursakt-for-missad-brexit/

Världen

Boris Johnson ber om ursäkt för missad Brexit

Boris Johnson. Foto: Isabel Infantes/AFP

Premiärminister Boris Johnsson ber om ursäkt för att Storbritannien inte lämnade EU den 31 oktober. 

– Jag känner smärta och djup ånger, sa Johnson i en tv-intervju på söndagen. Han ger parlamentet skulden för att tidtabellen inte höll.

För Boris Johnson var utträdesdatumet den 31 oktober en fråga med stor prestige. Premiärministern har sagt att han hellre låg död i ett dike än bad EU om en förlängning för Brexit. Nu har datumet passerat och Storbritannien ser ut att bli kvar i unionen åtminstone tre månader till.

I en tv-intervju med Sky News på söndagen fick Johnson frågan om han inte skulle be Tory-partiets medlemmar om ursäkt. Johnson blev vald till partiledare just på löftet om deadline för Brexit den 31 oktober.

– Självklart, självklart. Det är en fråga om djup ånger. Men vad vi behöver göra nu är att gå vidare och se till att få det gjort. Skillnaden mellan den här regeringen och andra partier är att vi har en uppgörelse som är klar att genomföras. Vi kommer att leverera omedelbart i mitten av december om vi har turen att få majoritet i valet. Vi kommer att arbeta mycket hårt (för en valseger), säger premiärministern.

Kan väljarna lita på att han håller sitt löfte den här gången?

– Glöm inte bort omständigheterna, svarare Johnson i intervjun med Sky News, och skyller den missade tidsgränsen på parlamentet.

På söndagen blev det också känt att Brexitpartiets ledare Nigel Farage inte kommer att kandidera till parlamentet i nyvalet den 12 december. Till BBC säger Farage att han gör större nytta och ”tjänar Brexit bättre” genom att stötta partiets 600 kandidater i valrörelsen.

Nigel Fagare och Brexitpartiet driver linjen att landet ska klippa alla band med EU och lämna utan avtal. Han vill att Boris Johnson river upp sitt avtalsförslag med EU.

– Att genomföra det vore sämre för Storbritannien än att stanna i unionen, säger Nigel Farage till BBC. 

För några dagar sedan föreslog Farage en icke-angreppspakt med Boris Johnson inför nyvalet. Om Johnson skrotar sitt avtals kommer Brexitpartiet att lämna företräde åt de konservativa i de flesta kretsar – i utbyte mot att regeringspartiet gör detsamma i ett antal kretsar.  Om Boris Johnson inte går med på förutsättningarna för samarbetet kommer Brexitpartiet slåss om vartenda mandat, enligt Farage. Boris Johnson har avvisat förslaget.

Under helgen har ett flertal opinionsmätningar publicerats i Storbritannien. I dessa leder Tories med mellan åtta och tolv procentenheter före det största oppositionspartiet Labour. Detta innebär att Boris Johnsons försprång har krympt de senaste veckorna.