Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Världen

Boris Johnson går emot David Cameron

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Tolga Akmen/Shutterstock

Londons borgmästare Boris Johnson ger sitt stöd till kampanjen för att få Storbritannien att lämna EU. Johnson går därmed emot sin partikamrat David Cameron.

Boris Johnson har länge varit skeptisk till EU men har under de senaste dagarna sagt att han inte bestämt sig för hur han kommer att rösta.

Att han nu bestämmer sig för att ge sitt stöd till den sida som vill lämna EU kommer att få stor betydelse eftersom Johnson har en förmåga att nå fram till väljare som annars inte brukar engagera sig och har stor karisma.

– Det sista jag ville var att gå emot David Cameron och regeringen. Och det har varit en svår process. Men det handlar om att ta tillbaka kontrollen över landet, sa Boris Johnson vid en presskonferens utanför sitt hem strax före klockan 18 svensk tid.

Johnson var tydlig med att han inte kommer att ta del i tevedebatter mot sina egna partikamrater, och alltså inte heller mot premiärminister Cameron, och att han inte kommer att leda kampanjen eller synas tillsammans med de andra som vill ut ur EU.

– Det har varit en väldigt svår fråga och jag har tänkt över den i flera år. Men det finns en bristande demokratin i EU och nu får vi chansen att påverka detta, och det kan vara den enda chans vi får under vår livstid.

I går, lördag, meddelade sex av David Camerons regeringsledamöter, Iain Duncan Smith, Michael Gove, Chris Grayling, John Whittingdale, Theresa Villiers och Priti Patel att de går emot sin egen premiärminister eftersom de inte anser att det avtal som slöts på fredagen går tillräckligt långt.

Uppgiften om att Boris Johnson väljer att stödja den EU-skeptiska sidan publicerades av BBC:s politiska redaktör Laura Kuenssberg i ett meddelande på Twitter.

I en intervju i BBC 1 tidigare i dag sa David Cameron, som då ännu inte kände till Johnsons beslut, att om Johnson skulle bestämma sig för att stödja ”lämna”-sidan så vore det att ”hoppa ut i mörkret”.

Men så blev det. Boris Johnson ”hoppade”:

– EU som politiskt projekt, som pågått i årtionden, det är på väg att hamna utanför demokratisk kontroll. Det kommer för mycket lagar och juridik från EU, sa Boris Johnson vid presskonferensen.

Storbritannien kommer att genomföra en folkomröstning i frågan den 23 juni.

Läs mer: Pia Gripenberg: Ökar sannolikheten för Brexit

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.