Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-haller-tal-vantas-kommentera-brexitkaoset/

Världen

Boris Johnson kommenterar onsdagens nederlag i underhuset

Foto: Danny Lawson/AFP

Sent på onsdagskvällen röstade underhuset ner premiärminister Boris Johnsons krav på nyval. Labourledaren Corbyn litar inte på att regeringen faktiskt genomför valet i tid – något Johnson slår ifrån sig.

– Det blir val 15 oktober, vi kan ha det tidigare om Corbyn vill, låt oss sätta igång nu, säger premiärministern i ett tal i Yorkshire.

Det har varit långa dagar i brittiska parlamentet. På onsdagskvällen röstade underhuset igenom ett lagförslag från oppositionen som gör det omöjligt för Johnson att krascha Storbritannien ut ur EU utan ett avtal.

Det underhuset har sagt ja till är ett förslag om att regeringen måste be EU om förlängd förhandlingstid till den 31 januari 2020 – om man inte senast den 19 oktober godkänt antingen ett utträdesavtal eller specifikt sagt ja till att lämna utan avtal med EU.

Johnson höll under torsdagen tal på polisutbildningen i Yorkshire. Förutom att han hyllade de blivande poliserna kommenterade han de senaste dagarnas utveckling i Brexitfrågan, även om han bad om ursäkt för det.

– Jag är ledsen att jag tar upp detta smärtsamma ämne igen. Folk vill inte se oss politiker prata om Brexit utan fokusera på vad de verkligen bryr sig om, som poliser, säger Boris Johnson i talet.

När en reporter frågade om att Jeremy Corbyn uttryckt oro att han inte litar på att regeringen genomför ett val innan EU-toppmötet i oktober blev Johnson upprörd. 

– Jaså, är det vad han säger i dag? Det blir val 15 oktober, vi kan ha det tidigare om han vill, låt oss sätta igång nu, säger premiärministern. 

Han säger att folket kommer att få välja vem de vill ska åka till mötet i Bryssel i oktober – Boris Johnson eller Jeremy Corbyn. På frågan om Boris Johnson kommer att be EU om mer tid sa han att det inte finns en chans att det kommer att ske. 

Boris Johnson besökte polisutbildningen i Yorkshire under torsdagen. Foto: DANNY LAWSON

I måndags blev 21 så kallade Tory-rebeller uteslutna ur partiet eftersom de röstade för att oppositionen skulle få sätta agendan i parlamentet för att kunna få till en omröstning om lagförslaget. 

Under torsdagen har den stora nyheten varit att premiärministerns bror, Jo Johnson, har lämnat regeringen och sin ministerpost. Meningsskiljaktigheterna kring Brexit anses ha påverkat brödernas relation.

På torsdagen har Boris Johnson också träffat amerikanske vicepresidenten Mike Pence på 10 Downing Street i London.

Läs mer:

Katrine Marçal: Storbritannien har en regering som inte längre är en regering 

Johnsons bror lämnar parlamentet