Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 11:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-i-irland-vi-har-ett-overflod-av-ideer/

Världen

Boris Johnson i Irland: Vi har ett överflöd av idéer

Boris Johnson och Leo Varadkar. Foto: Lorraine O'Sullivan/AFP

Boris Johnson påstår att han har ”ett överflöd av idéer” med sig som kan lösa Brexitknuten när han möter Irlands premiärminister Leo Varadkar i Dublin på måndagen. Men han vill inte säga vilka.

– Det kommer vi att diskutera nu, sa Johnson när ledarna gick in på mötet.

Det är första gången i rollen som premiärminister som Boris Johnson träffar Leo Varadkar, och det trots att den stora knäckfrågan i förhandlingarna med EU är gränsen på den gröna ön.

Läs mer: Frankrike säger nej till senarelagd Brexit 

– Det jag ofta får höra när jag åker runt och talar med andra EU-ledare är: hur är din relation med vännerna på Irland? Så det är viktigt att vi nu sätter oss ned och pratar, och kanske sedan gemensamt kan lägga fram förslag till Bryssel, sa Johnson.

Leo Varadkar såg inte alltför optimistisk ut.

– Vi är beredda att tala om alternativ till nödlösningen för Nordirland, men hittills har vi inte fått se några nya förslag, sa Varadkar, som tonade ned möjligheterna till ett genombrott.

Besöket på Irland kommer efter en vecka då det brittiska parlamentet röstat ja till en uppskjuten Brexit, om inget avtal finns klart i mitten av oktober. Avsikten: att hindra en avtalslös Brexit den 31 oktober.

Johnson har avfärdat denna nya lag och krävt ett nyval för att slippa undan den, men oppositionen vägrar.

– Jag är inte oroad av det som händer i parlamentet. Mitt mål är att säkra ett avtal före den 18 oktober (då ett EU-toppmöte äger rum, DN:s anm.). Jag har noga studerat vad en avtalslös Brexit skulle innebära. Och visst kan vi klara det, men det vore ett misslyckande som vi alla vore ansvariga för. För allas vår skull vill jag mycket hellre få till ett avtal, sa Johnson bredvid sin irländska motpart.

Leo Varadkar betonade att Johnsons krav på ett slopande av nödlösningen för Nordirland i avtalet (på engelska kallad ”backstop”), är helt oacceptabelt för Irland så länge inte nödlösningen ersätts av något annat konkret som kan garantera en öppen gräns efter Brexit.

– Ingen nödlösning är för oss detsamma som inget avtal alls. Osäkerheten skulle bestå under nästa fas i förhandlingarna, sa Varadkar.