Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 07:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-inte-dags-att-oppna-annu/

Världen

Boris Johnson: Inte dags att öppna ännu

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under sitt tal till nationen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson under sitt tal till nationen. Foto: Adrian Dennis

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson talade på söndagskvällen till nationen. Och han var tydlig: Det är ännu inte dags att öppna samhället.

– Men nej, det är inte dags att avsluta stängningen den här veckan.

De som hade förväntningar på att premiärministern skulle öppna det brittiska samhället igen blev besvikna. Stängningen fortsätter minst en vecka till, men med en liten öppning nu på onsdag: Då är det okej att gå ut i solen, sitta i sin lokala park och att motionera obegränsat antal gånger utomhus – om man håller avstånd till andra.  

Den som inte kan jobba hemma ska kunna ta sig till arbetet men då undvika allmänna transportmedel.

– Det ska vara möjligt att ta sig till jobbet och det måste ske på ett säkert sätt. Kan du inte jobba hemma så ta dig till jobbet, på ett säkert sätt. Helst genom att gå eller på cykel. Eller med bil.

 – Om någon eller några veckor kan vi gå vidare.

Men ännu så länge öppnas inte skolorna eller butikerna. Detta kommer senare. Och i juli, sa Johnson, att man hoppas kunna öppna en del offentliga platser – om de är säkra.

Premiärministern sade också att landet kommer att införa karantän för människor som reser till Storbritannien snart.

– Fungerar inte detta så är vi beredda att slå till bromsarna igen.

Boris Johnsons tal kom efter sju veckor med stora stängningar av landet. Och Boris Johnson såg tillbaka på den tiden och hyllade invånarnas arbete med att hjälpa till:

– Vi kommer att ta oss ur den här djävulska sjukdomen. Och jag förstår hur ni lider.

– Och vi sörjer alla vi har förlorat men vi har hindrat landet från en katastrof med som värst en halv miljon dödsfall, sa premiärministern bland annat och pekade på att sjukvården, NHS, har klarat av det enorma tryck man fått på sig.

– Vi har kunnat skydda vår sjukvård och nu måste vi vara uppmärksamma och kontrollera viruset och fortsätta rädda liv. Detta har drabbat vårt sätt att leva enormt.

Boris Johnson sa att han vill peka ut en väg där samhället kan återgå till ett mera normalt tillstånd. Men ännu en tid kommer stora delar av samhället att förbli stängda.

– Vi kan inte gå framåt om vi inte kan fortsätta skydda NHS och se hur antalet döda faller och att antalet smittade minskar och att vi får ut skyddsutrustning till sjukvården. Och att vad vi än gör inte ger en ny ökning.

Premiärministern sa att man nu testar hundratusentals människor varje dag. Samtidigt tillförs ytterligare 16.000 nya bekräftat smittade varje dag.

Hittills har uppmaningen varit ”Stanna hemma” (Stay home) och den kan komma att ändras till ”Var uppmärksam” (Stay alert).

Under sitt tal upprepade Johnson ”stay alert” flera gånger.

Just nu har Storbritannien närmare 220.000 bekräftade fall och nästan 32.000 döda.

Den brittiska regeringen förväntas på måndagen överlämna en detaljerad plan till parlamentet. Men redan nu har premiärministerns besked på söndagskvällen delat Storbritannien, skriver The Guardian.