Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 17:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-lovar-att-fortsatta-trycka-pa-usa-om-19-aringens-dod/

Världen

Boris Johnson lovar att fortsätta trycka på USA om 19-åringens död

En motorcykelkonvoj för att hedra Harry Dunns minne passerar platsen där han omkom i en trafikolycka. Foto: Andrew Matthews/PA via AP

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson lovar att fortsätta utöva påtryckningar på USA för att få den kvinna som misstänkts ha kört ihjäl en ung motorcyklist att återvända till Storbritannien för rättegång.

Det var den 27 augusti i år som 42-åriga Anne Sacoolas, som är fru till en amerikansk underrättelseagent, lämnade flygbasen RAF Croughton på fel sida av vägen. Efter att ha kört 400 meter på höger sida mötte hon en 19-årig motorcyklist, Harry Dunn, och frontalkrockade med honom. Dunn avled på platsen.

Sacoolas förhördes dagen efter av polis i Northamptonshire men åberopade senare diplomatisk immunitet. Den 15 september lämnade Sacoolas landet på ett flygplan tillhörande det amerikanska flygvapnet.

På fredagen beslutade brittiska åklagare att kvinnan ska åtalas. Chefsåklagare Janine Smith säger i ett uttalande att hon nu har gett polisen i Northamptonshire fullmakt att åtala 42-åringen för att ha orsakat Harry Dunns död genom vårdslöshet i trafik, skriver The Guardian.

Sacoolas har sagt att hon inte kommer att återvända till Storbritannien för att försvara sig.

På lördagen sa Boris Johnson i en intervju att de brittiska myndigheterna inte kommer att släppa fallet, skriver nyhetsbyrån Reuters:

– Lagen måste få ha sin gång och vi följer givetvis fallet med största intresse och kommer att fortsätta representera Harry Dunns familj på varje nivå i USA.