Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 14:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-tackar-sjukvarden-i-filmklipp-raddade-mitt-liv/

VÄRLDEN

Boris Johnson tackar sjukvården i filmklipp: ”Räddade mitt liv”

42 sek. Coronasmittade Boris Johnson har skrivits ut från sjukhuset. Han tackar i ett uttalande vårdpersonalen, som han säger räddat hans liv.

På söndagen fick den brittiske premiärministern Boris Johnson lämna sjukhuset. I en film som han själv lade upp på Twitter tackade han den brittiska sjukvården för att ha räddat hans liv.

– Det är svårt att hitta ord för att beskriva min tacksamhet, sade premiärministern.

Under hela veckan har britterna hållit andan efter att premiärminister Boris Johnson förra söndagen förts till sjukhus. Han hade då varit bekräftat sjuk i covid-19 i tio dagar innan han blev inlagd med hög feber och ihållande hosta.

I måndags fördes han till intensivvårdsavdelning där han fick syrgas för att få hjälp med andningen, men han behövde inte få vård i respirator. I tre dygn vårdades han sedan på intensiven, och när han på lördagen fick återgå till en vanlig avdelning var han enligt ett uttalande från Downing Street ”vid extremt gott mod”.

På söndagen fick Boris Johnson lämna sjukhuset. I en film som han själv har lagt upp på Twitter tackar en något sliten premiärminister vårdpersonalen för att ha räddat hans liv, och säger att han inte hittar ord för att beskriva sin tacksamhet för den vård han har fått.

– Det kunde ha gått åt båda håll, säger Johnson om hans tid på sjukhuset.

Boris Johnson passade också på att tacka den brittiska befolkningen för att de hållit den sociala distanseringen i kampen mot coronaviruset.

– Jag kan bara tänka mig hur svårt det har varit, säger han.

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1249336590482243585?s=20

Klippet på Twitter var första gången han syntes på film sedan han den 3 april på samma plattform berättade att han blivit sjuk i covid-19. Bristen på bilder på premiärministern har lett till spekulationer kring om hans tillstånd varit värre än regeringen har velat erkänna.

Premiärministerns fästmö Carrie Symonds ska föda parets barn om två månader. Även hon tackar vården i ett uttalande.

– Det fanns riktigt mörka stunder förra veckan, säger hon.

Boris Johnson ska återhämta sig på sitt lantställe i Buckinghamshire.
Foto: Adrian Dennis/AFP

Enligt ett uttalande från regeringen kommer Boris Johnson inte genast att återgå till sitt arbete. På inrådan av hans medicinska team kommer han att tillbringa tid för att återhämta sig på sitt landställe i Buckinghamshire i södra England.

– Jag har sett det personliga modet hos inte bara läkare och sjuksköterskor, utan hos alla.

Han tar tillfället i akt att tacka två sjuksköterskor i synnerhet.

– För anledningen till att min kropp till slut började ta emot syre, var för att de kontrollerade mig under varje sekund av nätterna och att de vidtog de åtgärder som behövdes, säger premiärministern.

På söndagens pressträff berättade hälsominister Matt Hancock att 10.612 personer nu dött i covid-19 i Storbritannien, en ökning på 737 dödsfall sedan lördagen.

– Deras sorg är vår sorg, säger han om de avlidnas familjer, enligt Sky News.

Matt Hancock säger samtidigt att de restriktiva åtgärderna som införts i landet har haft effekt. Sjukvården har inte överväldigats - vilket många förutspått att den skulle.

– Varje dag lyckas vi bättre med att ge de sjuka bästa möjliga vård, säger Matt Hancock.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt