Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 18:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-uppges-ha-lovat-soka-brexituppskov/

Världen

Boris Johnson uppges ha lovat söka Brexituppskov

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: Isabel Infantes/AFP

Boris Johnsons budskap utåt är benhårt: det blir inga fler Brexituppskov. Men enligt ett dokument brittiska medier läst lovar Johnson motsatsen, att han är redo att begära en förlängd tidsfrist.

Om inget avtal med EU är klart senast den 19 oktober kommer Storbritannien att begära en ytterligare förlängning av datumet för Brexit. Detta har den brittiska premiärministern Boris Johnson gått med på, enligt ett dokument som refereras i brittiska medier.

Det motsäger vad Johnson sagt utåt, nämligen att någon förlängning inte är aktuell och att det blir en avtalslös, så kallad hård Brexit den 31 oktober om det då inte föreligger något avtal.

De nya uppgifterna finns i inlaga som regeringen i London lämnat in till en domstol i Edinburgh i Skottland. Regeringen har där stämts för sin vägran att följa parlamentets beslut att man måste begära förlängning hos EU om förhandlingarna inte gått i lås senast just den 19 oktober.

Att döma av inlagan framstår alltså denna vägran som ett spel för gallerierna.

Regeringen i London vill inte kommentera den pågående rättsprocessen i Edinburgh men framhåller att Storbritannien kommer att lämna EU den 31 oktober.

Johnsons regering gav nyligen Bryssel ett förhandlingsbud med modifieringar i det avtal som parlamentet i London tre gånger förkastat. Förändringarna handlar framför allt om hur man ska undvika att gränskontroller återuppstår mellan Nordirland och republiken Irland.

EU-sidan har välkomnat att det kommer förslag men sagt att budet är ”problematiskt” på flera punkter.