Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-03 12:37

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-vi-har-passerat-kulmen-i-forsta-fasen/

Världen

Boris Johnson: Vi har passerat kulmen i första fasen

Boris Johnson.
Boris Johnson. Foto: Andrew Parsons/TT

PARIS. ”Idag kan jag säga att vi har passerat kulmen i den första fasen och är på väg nedåt”, sa Boris Johnson vid de brittiska myndigheternas dagliga presskonferens i London på torsdagen. Det var första gången sedan han insjuknade i covid-19 som premiärministern höll i pressträffen.

674 nya dödsfall rapporterades i Storbritannien på torsdagen, och antalet som får vård på sjukhus minskar något.

Brittiska myndigheter gör bedömningen att infektionstakten i landet nu generellt sett är under siffran ett. I praktiken innebär det att en person med coronasmittan statistiskt sett smittar mindre än en annan person.

Därmed anses utvecklingen vara möjlig att få under kontroll.

– Men innan vi tar beslut om att lätta på restriktionerna måste vi vara helt säkra på att det inte leder till en andra våg. För en sådan skulle få katastrofala och långvariga konsekvenser för vårt land, och inte minst för ekonomin. I nästa vecka återkommer vi till det. Men att undvika att infektionstakten stiger över 1 är absolut avgörande för vår framgång. Jag vet att vi kan göra detta, för vi har redan visat att vi kan det, sa Johnson.

Han hävdade att restriktionerna i rörlighet bidragit till att Storbritannien undkommit en hälsokatastrof med uppemot 500.000 dödsfall, och uppmanade britterna att fortsätta stanna hemma och hålla distans.

– Mitt budskap till er är: er insats är viktig och den fungerar. Antalet covid-19-patienter faller, och antalet intensivvårdspatienter likaså. Ingen patient har nekats respirator eller intensivvård. Och det är just tack vare den massiva kollektiva insats som vi alla deltagit i för att skydda sjukvården, sa Boris Johnson.

Totalt har fler än 26.700 personer avlidit i covid-19 i Storbritannien.

Det nya coronaviruset: Följ utvecklingen live