Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnson-vill-ta-over-ledarskapet-for-de-konservativa-efter-theresa-may/

Världen

Boris Johnson vill ta över som partiledare efter Theresa May

Theresa May och Boris Johnson tillsammans 2016. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Förre utrikesministern Boris Johnson kandiderar till ledare för Konservativa partiet i Storbritannien om Theresa May avgår. 

Men premiärministern vägrar att ge ett datum för när hon kan tänka sig att lämna posten.

Rätta artikel

Premiärminister Theresa May har lovat att avgå om parlamentet röstar igenom hennes brexituppgörelse med EU, uppger Sky News.

Tidigare i år klarade May en förtroendeomröstning och kan därmed inte petas av partiet förrän i december. Fram till dess vägrar hon att berätta när hon planerar att lämna posten, trots påtryckningar från sina egna parlamentsledamöter.

Nu säger Boris Johnson – som hoppade av utrikesministerposten förra året i protest mot Mays brexituppgörelse – att han är redo att ta över klubban. 

– Det är klart att jag kommer att försöka, säger han enligt BBC.

Johnson ställde inte upp som premiärministerkandidat i valet 2016. Bara timmar innan nomineringstiden rann ut sade han att den nya ledaren ”inte kan vara jag”.

Boris Johnson är inte ensam om att ge sig in i den nuvarande partiledarstriden. Flera i det Konservativa partiet väntas delta i racet – som också handlar om premiärministerposten.