Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-25 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnsons-nya-regering-flera-ministrar-sparkas/

Världen

Boris Johnsons nya regering – flera ministrar sparkas

01:03. Storbritanniens avgångne finansminister Sajid Javid kunde inte acceptera premiärminister Boris Johnsons krav att han skulle sparka alla sina politiska rådgivare för att få sitta kvar som minister.

När Boris Johnson ombildade den brittiska regeringen på torsdagen fick flera tunga ministrar gå. Finansminister Sajid Javid avgår och två andra ministrar som var utmanare till Johnson i förra årets partiledarval sparkas. Därtill får justitiekansler Geoffrey Cox sparken.

– Ingen minister med självrespekt skulle acceptera sådana villkor som Boris Johnson satte upp, säger Sajid Javid till Sky News.

Regeringsombildning i Storbritannien har varit väntad, och föregåtts av rykten om att premiärministerns mäktige rådgivare Dominic Cummings internt förespråkade en veritabel revolution i regeringskvarteren Whitehall, med utrensningar på många av de tyngsta ministerposterna och stängningar och sammanslagningar av flera olika departement.

När Boris Johnson på torsdagsmorgonen kallade in sina ministrar till enskilda möten tydde förhandsrapporterna ändå på att de riktiga tungviktarna, som finansminister Sajid Javid och utrikesminister Dominic Raab, satt säkert.

Sajid Javid.
Sajid Javid. Foto: James Veysey/REX

Några timmar senare hade finansminister Sajid Javid avgått. Enligt BBC:s politiska korrespondent Laura Kuenssberg ska premiärministern ha krävt att han skulle sparka samtliga sina rådgivare på finansdepartementet. Då valde Javid i stället att lämna i protest.

Några timmar senare uttalade sig Javid kritiskt mot hur Boris Johnson försökt styra sina medarbetare:

– Ingen minister med självrespekt skulle acceptera sådana villkor som Boris Johnson satte upp. Jag hade inget annat val än att avgå, sa han enligt nyhetsbyrån Reuters och Sky News.

Den direkta orsaken till att Javid avgick ska ha varit att Boris Johnson vill skapa en grupp av ”särskilda rådgivare” som ska ersätta Javids egna. Gruppen ska ge råd till såväl premiärministern som finansministern. 

Ny finansminister blir Rishi Sunak, som tidigare varit statssekreterare på finansdepartementet.

Boris Johnson utanför 10 Downing Street på torsdagen.
Boris Johnson utanför 10 Downing Street på torsdagen. Foto: Matt Dunham/AP

Ytterligare två av Boris Johnsons utmanare i Tories partiledarval förra året, bostadsminister Esther McVey och näringsminister Andrea Leadsom, tvingades på torsdagen lämna sina poster.

Därtill fick justitiekanslern Geoffrey Cox gå.

”När jag nu återvänder till mitt uppdrag som vanlig parlamentsledamot gör jag det med målet att fortsätta stöda dig och din regering”, skriver Cox i ett brev till Boris Johnson på Twitter.

Cox tillträdde som justitiekansler under Theresa Mays tid vid makten, och blev känd för en bredare allmänhet när han varnade för att Storbritanniens kunde ”fastna” i den omstridda nödlösningen för Nordirland i Mays föreslagna avtal med EU.

Nu spekuleras i att han i stället kan få en viktig roll i en ny parlamentarisk kommission som ska utreda domstolars rätt att granska lagar – en känslig och kontroversiell utredning som en del bedömare menar kan hota domstolsväsendets oberoende.

Bland de övriga ministrar som på torsdagen fick lämna sina uppdrag fanns ministern för Nordirland, Julian Smith, transportminister George Freeman, universitetsminister Chris Skidmore och miljöminister Theresa Villiers.

Namnen på de nya ministrarna i regeringen väntas bli kända under torsdagseftermiddagen.

Läs mer:

Barbro Hedvall: Utan Storbritannien i EU blir Macron mäktigare – på Sveriges bekostnad

Johnson försöker stoppa Bercow från att bli lord