Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/varlden/boris-johnsons-radgivare-brot-mot-coronaregler-reste-40-mil-med-symtom-pa-smitta/

Världen

Boris Johnsons chefsrådgivare bröt mot coronaregler – reste 40 mil med symtom på smitta

Dominic Cummings.
Dominic Cummings. Foto: Daniel Leal-Olivas/AFP

Premiärminister Boris Johnsons chefsrådgivare Dominic Cummings bröt mot coronarestriktionerna och reste över 40 mil för att hälsa på sina föräldrar. Till råga på allt uppvisade han symtom på smitta, uppger The Guardian.

Brittiska partier kräver nu en förklaring.

I slutet av mars, bara några dagar efter att premiärministern själv hade testat positivt för coronaviruset, ska en person ha fått syn på Cummings i Durham, 42 mil från hemmet i London, och meddelat polisen, uppger The Guardian

Vid den tidpunkten hade regeringen instruerat medborgarna om att avstå från icke nödvändiga resor och stanna hemma. 

Tidningen har frågat polisen om det stämmer att Cummings fått en varning för att ha brutit mot restriktionerna. En talesperson för polisen säger: 

– Tisdagen den 31 mars fick våra poliser rapporter om att en individ hade rest från London till Durham och befann sig på en adress i staden. Poliserna tog kontakt med ägarna till adressen som bekräftade att individen det handlade om var där och isolerade sig i delar av huset.

Enligt talespersonen förklarade poliserna då de rådande riktlinjerna.

Fem dagar senare ska Cummings även ha siktats i närheten av grinden till föräldrarnas hem tillsammans med ett litet barn, som tros ha varit hans son. 

En person som hävdar att han sett Cummings i Durham säger till The Guardian att han är irriterad. 

– Det är en regel för Dominic Cummings och en regel för oss andra.

Tidigare har premiärministerns stab uppgett att Dominic Cummings började få symtom på att vara smittad helgen den 28–29 mars. Han ska då ha isolerat sig tillsammans med sin hustru som också var sjuk. Downing Street har dock vägrat att uppge var Cummings befann sig medan samhället var nedstängt. 

The Guardian har bett Downing Street att kommentera de nya uppgifterna, men ännu inte fått något svar. 

En källa nära Cummings säger till BBC att rådgivaren och hans fru reste till föräldrarnas hem för att isolera sig, men att paret ska ha bott i en separat byggnad.

Brittiska partier är upprörda. 

Oppositionspartiet Labour menar att premiärministerns stab snabbt måste gå ut och ge en förklaring till Cummings agerande. 

– Om det här stämmer verkar premiärministerns chefsrådgivare ha brutit mot nedstängningsreglerna. regeringens riktlinjer var mycket tydliga: stanna hemma och inga icke-nödvändiga resor, säger vice partiordförande Tulip Siddiq och fortsätter:

– Det brittiska folket väntar sig inte att det ska vara en regel för dem och en annan regel för Dominic Cummings.

Liberaldemokraternas tillförordnade ledare Ed Davey skriver på Twitter: ”Om Dominic Cummings har brutit mot nedstängningsreglerna måste han avgå. Så enkelt är det.”

Skotska nationalistpartiets Ian Blackford, som är ledare för partiet i brittiska underhuset, säger:

– Dominic Cummings sits är helt ohållbar – han måste avgå eller sparkas.

I början av maj lämnade professor Neil Ferguson sin roll som rådgivare till regeringen under coronautbrottet sedan det framkommit att han själv brutit mot reglerna om social distansering. Enligt The Daily Telegraph ska han ha tagit emot besök i sitt hem från en kvinna han haft en relation med.

Neil Ferguson ledde den inflytelserika forskargrupp vid Imperial college i London, vars modellstudier bidrog till att Storbritannien bytte strategi under coronaepidemin och införde hårdare restriktioner. 

Läs mer: 

Professorn bakom Storbritanniens ”lockdown” avgår

Den mytomspunne mannen som ligger bakom Brexit

Boris Johnson tackar sjukvården i filmklipp: ”Räddade mitt liv”